Ennyi önerő elég egy lakásvásárláshoz Győrben

Ennyi önerő elég egy lakásvásárláshoz Győrben

Sok fiatal vagy gyerekvállalást tervező család számára a lakáshitelhez szükséges 20 százalékos önerő előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A portál adatai szerint Győrben 3,7 millió forint saját tőkére van szükség egy 18,5 millió forintos 50 négyzetméteres lakóingatlanhoz.

Az eddiginél szélesebb körben és pénzügyileg komolyabb segítséget kaphatnak a gyermeket vállaló vagy nevelő családok az új, jelenlegi információk szerint júliustól elérhető állami támogatások révén - derül ki az ingatlan.com és a teljes körű hitelügyintézéssel foglalkozó money.hu (korábbi nevén BankRáció.hu) összefoglalójából, amely számszerűsítette, hogy egy-egy érintett család számára mekkora segítséget jelentenek az intézkedések a piaci alapú konstrukciókhoz képest.

Trencsán Erika, a money.hu hitelszakértője azt mondta, “az biztosra vehető, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető lakáshitelre jogosult, két gyermeket nevelő, valamint a három vagy több gyermekes családok összesen több millió forinttal alacsonyabb összegből törleszthetik majd a hitelüket a piaci megoldásokhoz képest”. Kiemelte, pontosan azonban csak a végleges jogszabályok ismeretében lehet elemezni az új támogatásokat.

 

Mennyivel lehet jobb?

Az egyik legfontosabb lépés, hogy a jövőben a feltételeket teljesítő két gyermeket nevelő családok is kérhetik lakásvásárláshoz, lakásépítéshez a 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű hitelt. A money.hu számításai szerint a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel havi törlesztése 20 éves futamidő esetén 55-56 ezer forint lehet. Összesen pedig 13,3 millió forintot kell visszafizetni. A bankok kínálatában február közepén az azonos paraméterekkel felvehető piaci alapú lakáshitel havi 69-85 ezer forintba kerül, a teljes visszafizetendő összeg pedig 16,5-20 millió forintra rúghat. Így legkevesebb 3-3,2 millió forinttal alacsonyabb kiadással számolhatnak a kedvezményes hitelt felvevők háztartások.

 

A három vagy több gyermeket nevelő családok maximum 15 millió forintos lakáshitelt igényelhetnek szintén végig fix és kedvezményes kamattal. Ez 83-84 ezer forintos törlesztést jelent havonta és összesen közel 20 millió forintot kell visszafizetni a hitelnyújtó banknak. A money.hu kalkulációi szerint piaci alapon a 15 milliós lakáshitel azonos feltételekkel banktól függően havonta 102-130 ezer forintos kiadást jelentene. A 20 év alatt pedig összesen, több, mint 25-30 millió forintot kell törleszteni a banknak. Tehát ebben az esetben akár több mint 5 millió forintra rúghat a csok-os lakáshitel előnye. A teljes visszafizetendő összeg ráadásul csökkenhet, ha az érintett családok újabb gyermekeket vállalnak. A második gyermek születésekor a lakáshitel-tartozásból 1 millió forintot vállal át az állam, a harmadiknál 4 millió forintot, és minden további gyermeknél újabb 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás összege.

 

Mekkora önerő kell egy-egy lakáshoz?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rávilágított arra is, hogy sok fiatal vagy gyerekvállalást tervező család számára a lakáshitelhez szükséges 20 százalékos önerő előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást. Az ingatlan.com adatai szerint a február közepén a kínálati átlagárak alapján egy budapesti 50 négyzetméteres - 33,3 millió forintos - lakás esetében 6,6 millió forintos önerőre van szükség. Míg Győrben egy 18,5 millió forintos lakás megvásárlásához 3,7 millió forint saját tőkére van szükség. Balogh László hozzátette, a már több gyermeket nevelő családok helyzete azért könnyebb, mert sokuknak már van lakása, és annak az eladásából származó összeget önerőként be tudják forgatni a következő otthonuk megvásárlásába.

 

Támasz az érintetteknek

Trencsán Erika a lakáshitelekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatások iránt érdeklődő családok számára a hitelszakértők komoly segítséget tudnak nyújtani a pontos feltételekről, a hitelfelvételhez kapcsolódó esetleges kiadásokról. Az állami támogatási rendszer bővítése az eddiginél sokkal több család számára nyújt lehetőséget a lakáshitel-felvételre, ugyanakkor nagyon fontos a tudatos döntés, mert a lakáshitel évtizedes elköteleződést jelent. Csak abban az esetben szabad ezzel a lehetőséggel élni, ha az érintett családban megvan a szükséges anyagi háttér ahhoz, hogy hosszú távon törleszteni tudják a hitelüket. A hitelszakértők abban is hathatós segítséget tudnak adni, hogy feltérképezzék az érintett háztartások mekkora havi kiadást vállalhatnak biztonságosan.

 

Fotó: Győr+ Archívum

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×