Győrben is egyre divatosabb a cserekereskedelem

Győrben is egyre divatosabb a cserekereskedelem

S hol máshol, mint a legnagyobb közösségi oldalon, ahol egyre több csoport alakul, egyre több eddig idegen ember ismeri meg egymást. Ahol pedig sokan vannak, ott sok a felesleges, de más számára még hasznos használati tárgy. Beindult hát a cserekereskedelem.

– Nem is vagyunk mi olyan sokan, direkt nem szeretném, hogy elvessze a csoport a mostani hangulatát – kezdte Krisztina, akit bár sokan ismerhetnek, most mégsem írjuk le a teljes nevét, pont azért, mert szeretné megőrizni az általa alapított csoport arculatát.

– Nem nagyképűség, hogy nem csatlakozhat hozzánk boldog-boldogtalan – folytatta Kriszti. – A csapat magja jó ideje megvan, barátságok szövődtek, segítünk egymáson. Ha nyitottabb lenne, már nem lenne olyan személyes az egész.

A Csere-Bere Nap is tart egy ideje, amelynek az alapötletét az adta, hogy gyakran előfordult: a tagok kérdezgették egymást, nincs-e véletlenül otthon a másiknál elfekvőben ez meg az, meg amaz, vagy éppen bármi...  Valaki mindig a másik segítségére sietett, mert valakinél tuti, hogy mindenből van... Mióta rendszeres az egy napig tartó üzenőfalon megtartott nyilvános cserenap, s a szabályokat is mindenki betartja, számos hasznos eszköt talált gazdára.

– A fő szabály: pénzért semmit sem adunk, s lehetőleg a kért cserealap is jelképes legyen. Oda-vissza megéri: a felajánló megszabadul attól amire nincs szüksége, aki pedig fogadja, örülhet a szerzeményének. Rendszerint tábla csokik, gumicukor, üdítő a „fizetőeszköz”, de ha valaki az adott tárgyakat cseréli ki, az is mehet – avatott be minket a részletekbe Kriszti.

– Mindig hangsúlyozom, hogy ez a csoport nem rólam szól, de valahogy én lettem a szóvivő – mesélte tovább nevetve, majd azt is elmondta: sokan nem tehetik meg, hogy vegyenek mondjuk egy új kávéfőzőt, de lehet, hogy két napja valaki a régi helyett épp kapott egy újat. S ha jó szívvel odaadja egy tábla csokiért, akkor máris megérte az üzlet, mindkét félnek…

Persze az is kiderült, hogy ehhez kell egyfajta bizalom, de ahogy több tagtól is tudjuk: itt senki nem veri át egymást, nincs piszkos üzlet, vagy ügyeskedés. Tegnap például költözésben segítettek egymásnak csoporttagok, de van, hogy akkor lépnek, ha valaki épp lerobbant az autójával. A Csere-Bere Nap is az arról szól: ott segítenek egymásnak, ahol tudnak. Mert az igazi értékek az emberi kapcsolatokban rejlenek.

Havassy Anna Katalin

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×