Győrből indult a mozgalom, ma már öt éves az Alzheimer Café

Győrből indult a mozgalom, ma már öt éves az Alzheimer Café

A kávéfogyasztás bizonyítottan előnyös Alzheimer-kór esetén, ám ennél sokkal többet ad az Alzheimer Café, amelyet Magyarországon először Győrben hoztak létre, éppen öt éve. A győri kezdeményezés jó híre hamar elterjedt az országban.

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható, nem visszafordítható, de a súlyos tünetek jelentkezése időben kitolható, a leépülés hosszú éveken át lassítható. Sajnos, ha egy családban demens beteggel szembesülnek, a családtagok sok esetben hárítani kezdenek az elfogadás helyett – fogalmazott az ötéves évforduló alkalmából szervezett konferencián dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. Hozzátette, ezért fontos az orvosi és a szociális segítség mellett a szemléletformálás is, amelyben jelentős szerepet játszik az önkéntesek által felkarolt kezdeményezés.

 

Dr. Somogyi Tivadar

 

Az első Alzheimer Cafét 1997-ben Hollandiában hozták létre, az elnevezés onnan ered, hogy gyakran kávézó adott helyszínt a találkozóknak. A világ nagyobb részén kisebb településeken is megszokottak az Alzheimer Cafék, van ahol persze Demencia Caféknak, Memory Caféknak nevezik ezeket. A cél a betegség természetes elfogadása, hogy a betegek és családtagjaik együttérzést kapjanak kirekesztés helyett. Az első magyarországi Alzheimer Cafét Győrben hozták létre, amelynek jó híre országszerte több szakembert és laikust is arra ösztönzött, hogy önkéntesként ajánlja fel segítségét és szervezzen a saját lakhelyén Alzheimer Cafét. Háziorvosok, pszichiáterek, egészségügyi és szociális szférában dolgozó szakemberek, de a betegségben érintett hozzátartozók is csatlakoztak a mozgalomhoz.

 

Dr. Menyhárt Miklós

 

A győri megalakulás után, hónapok alatt egyre több Alzheimer Café alakult meg, a győri alapelveket követve. A Katolikus Szeretetszolgálat is felkarolta kezdeményezést, amelynek eredményeként országos mozgalom indult, s ma már ötvennél több Alzheimer Café működik az országban. A győri kezdeményezésnek köszönhetően indult meg a Katolikus szeretetszolgálat INDA programja, amely városunkban jelenleg is fut. „Ezért határoztuk el, hogy 2019-ben, a győri Alzheimer Café ötéves fennállása alkalmával nemzetközi találkozót szervezzünk, melynek során a továbblépés lehetőségeiről, országos hálózat hivatalos kiépítéséről alakítsunk ki állásfoglalást” – mondta el dr. Menyhárt Miklós főorvos, az első magyarországi Alzheimer Café szervezője.

 

 

Idősbarát városként fontos feladatunk a demenciával élőkről való gondoskodás is, ezért is nyílt meg a Demencia Központ Győrben, ahol a demenciával élő személyek magasabb szintű ellátásával sok család számára tehetjük könnyebbé a mindennapokat. Itt nemcsak az időseknek, de a családtagoknak is nyújtunk különböző szolgáltatásokat – hangsúlyozta az alpolgármester, aki kiemelte, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény révén a közelmúltban több mint háromszáz ápolót képeztek a demenciával élők ellátásával kapcsolatban. Az előadók egyetértettek abban, hogy a demencia és az Alzheimer-kór egy darabig egészségügyi kérdés, ezért is kiemelt jelentőségű, hogy a szintén győri kezdeményezésű Alapellátási Szabadegyetemen immár 19 alkalommal szerepelt témaként a demencia, ezáltal a háziorvosokat is fel tudták készíteni a betegség felismerésére. Az ellátásban azonban nagy szerepe van a szociális ágazatnak – ahogy Panker Mihály, a Humánpolitikai Főosztály vezetője fogalmazott – elsőként a nappali ellátás keretein belül, tehermentesítve a családtagokat, majd szükség esetén a bentlakásos intézményekben is.

 

Dr. Menyhárt Miklós, dr. Somogyi Tivadar, Panker Mihály

 

A konferencián dr. Horváth Ildikó az Emberi Erőforrások Minisztérium idősügyi és nyugdíjbiztosítási főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a várható élettartam egyre inkább kitolódik, azonban nem mindegy, hogy milyen életminőségben éljük meg a hosszabb időskort. Mivel a demencia egyre több idős embert érint, komoly feladata van a témában az egészségügyi és szociális területnek. Mint mondta, a minisztériumon belül is több olyan anyag készül, amely ehhez a feladathoz kíván muníciókat adni.

 

 

 

Szerző: Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Öt éves az Alzheimer Café – konferencia
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×