Győrből indult el hódító útjára

Győrből indult el hódító útjára

Jó a szülőknek, a szakmunkásoknak és a cégeknek is

A duális, más néven gyakorlatorientált szakmunkásképzésnek Győr volt a szülőhelye. Ez az a konstrukció, ami mindenek jó, szülőnek, frissen végzett szakmunkásoknak és a cégeknek is – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a győri Nemak Kft.-ben tartott Kara Ákos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke, Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója és David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója.

A duális szakmunkásképzés keretében négyről három évre csökkent a képzési idő, s ezzel együtt növelték a szakmai órák számát. A cél egyértelmű, a fiatalok olyan szakmunkás bizonyítványt kapjanak, amellyel könnyen elhelyezkedhetnek, a cégek pedig biztosítani tudják egyre növekvő szakember utánpótlásukat.

 

- Győr városa a hiányszakmák képzésében mindig időben lépett, elsőként itt vezették be az országban a gyakorlatorientált képzést, így aztán a Parlamentben könnyen idéztem jó győri példákat – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, aki szerint a kormány a szakmunkásképzés átalakításával egy jól működő rendszert hozott létre.

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója hosszasan sorolta, miért jár jól mindenki a duális képzéssel. Egyebek mellet elmondta, azok, akik duális képzés keretében szerzik meg szakmunkás bizonyítványukat, sokkal nagyobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. Már diákként is jól tudnak keresni, ösztöndíjuk és egyéb juttatásuk akár az ötven ezer forintot is elérheti. De ugyanez a helyzet a végzés után, hiányszakmában szakmunkás bérük ötven ezer forinttal is meghaladhatja az átlagot.

David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, öt éve fogadnak szakmunkástanulókat az öntödében. Közel száz diák fordult meg náluk, s egyre többen helyezkednek el náluk a végzés után. Tavaly nyár óta gyakorlati oktatói központot működtetnek.

- Nem elég korszerű gépparkkal rendelkezni, ahhoz szakemberek is kellenek, akik működtetik. Amikor megszűnt a meleg üzemi képzés, nehéz helyzetbe kerültünk, a győri önkormányzat támogatásával azonban a Lukács Sándor Szakképző Iskolában újra indult a képzés, már a harmadik évfolyam kezdte el a munkát - – idézte fel David Toth azt, hogy közös akarattal, összefogással úrrá tudtak lenni a szakemberhiányon.

 

Koloszár Tamás

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×