Győri a leggyorsabb őrmester

Győri a leggyorsabb őrmester

Több sportsikerről is beszámoltunk már, amelyet a Győri Rendőrkapitányság munkatársai értek el. Most Polcsák Dániel őrmestert mutatjuk be, akinél gyorsabb közrendvédelmi járőr nincs a megyében.

A sportolással komolyabban a középiskola vége felé kezdett el foglalkozni Polcsák Dániel, mert akkor már tudta: leendő rendőrként nehezen nézne a tükörbe, ha elfutna előle egy bűnöző. Fejlesztette izmait konditeremben, s elkezdett egyre többet és többet futni, míg az életmódjává vált.

„Tudatosan edzettem, építettem fel magam, s nagyon megszerettem a futást – mesélte Dániel. – 10-15 kilométer az alaptávom, ennyit mindig lefutok, akár terepen, akár sík talajon. Közben kikapcsolok teljesen, rendezem a gondolataim és felfrissülök szellemileg, míg testileg kellemesen elfáradok.”

Dani a bátyja társaságában jutott el először versenyre, azóta is vele szeret legjobban futni. Mint fogalmazott, plusz motiváció és persze társaság is. Egyébként semmi titkos receptje nincs, semmi csodás étrend vagy diéta, persze azért ésszel éli a mindennapokat. Kell is, már csak a hivatása miatt is.

Polcsák Dániel az idei "Zöldár2013" emlékfutás rajtja előtti pillanatokban
(Fotó: Marcali Gábor)

„A rendőrségen is támogatják a versenyzésem, városi és megyei szinten is. A Közrendvédelmi Osztály vezetője és az alosztályvezető is mindig lehetővé teszi, hogy eljuthassak a megmérettetésekre. A kollégák buzdítása mindig nagy motiváció, támogat mindenkit. Már szolgálat közben is hasznát vettem a gyorsaságomnak: az egyik belvárosi drogériából rohant ki egy tolvaj, mi pedig utánafutottunk. Ott szerintem elértem a 25 kilométer/óra sebességet, nem volt menekvése az elkövetőnek. Önbizalmat ad, hogy tudom, nálam gyorsabb és erősebb közrendvédelmi járőr pillanatnyilag nincs.”

S hogy az őrmester nem a levegőbe beszél, arra bizonyíték, hogy a Pannon Hajszán ebben az évben a kategóriájában elhozta az első helyet. Kemény próbatétel volt, de megérte, hiszen évről évre jutott el a dobogó legfelső fokára. Sőt, benevezett a Ninja Warior tv-s show-ba, itt is elégedettek voltak, ám mégsem jutott tovább. Talán majd jövőre!

„Mindkét esetben próbára tettem önmagam, s megérte, mert sokat tanultam a testemről, az erőmről, a gyorsaságomról és az ügyességemről. A rendőrség éves fizikai felmérőjén 2000 méteren 6 perc 25 másodperc az eredményem, de ez is javul évről évre. Tudom, hogy még van hova fejlődnöm, s azon is vagyok.”

Az őrmester egyenruhában is kamatoztatja gyorsaságát és erejét
(Fotó: Kun Zoltán)

Polcsák őrmester elmondta, rengeteget ad neki a futás, rendőrként és magánemberként is. Lehet nyár vagy tél, nem bírja ki a kilométerei nélkül. Sokat adott neki a sport, hozzá tartozik.

„Sokan kérnek tanácsot tőlem, de mostanában mindenkinek azt mondom, hogy ha futni akar, akkor egyik lábát tegye a másik után, mert higgyék el, ez sem olyan egyszerű! Lényeges, hogy az egész test harmóniában mozogjon, az izmok úgy dolgozzanak, ahogy kell. Kitartás és alázat kell ahhoz, hogy valaki ilyen távokat megtegyen. Szerencsésnek érzem magam a sportban és a hivatásomban is!” – zárta a fiatal rendőr, aki még csak 24 éves, így jó pár kilométer benne van a futócipőjében és a bakancsában is…

Havassy Anna Katalin
Fotó: Kun Zoltán és Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×