Győri diákok is kérdeztek az Európai Bizottság alelnökétől

Az Európai Parlament magyar, osztrák és szlovák Tájékoztatási Irodái Határközi Állampolgári Fórumot rendeztek június elsején, pénteken az ausztriai Hainburgban.

A három országból érkező középiskolás diákok az aktív állampolgárság jegyében, az Európai Unió legaktuálisabb kérdéseiről faggathatták Maroš ŠEFČOVIČ-ot, az Európai Bizottság alelnökét, és az öt meghívott európai parlamenti képviselőt. Magyarországot két győri középiskola, a Kazinczy Ferenc Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium diákjai képviselték az eseményen. A körülbelül 100 diák közül kiválasztott 12 ifjú szóvivőből 7 a magyar tanulók közül került ki. A fiatalok kérdéseiből és a hozzászólásaiból kiderült, hogy a pályakezdő munkanélküliség magas aránya, és a megszerzett szaktudás külföldi érvényesíthetősége aggasztja őket leginkább.

 

Maroš ŠEFČOVIČ , az Európai Bizottság alelnöke szerint el kell érni, hogy az unión belül megszerzett diplomát automatikusan elfogadják a többi tagállamban is. Az európai állampolgári kezdeményezésről elmondta, hogy a szükséges egymillió aláírást 500 millióból kell összegyűjteni, ami nem teljesíthetetlen feladat.

 

Oxygen Hírügynökség

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×