Győri gyöngyszemek - A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek - A győri Shatterhand

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. A győri kötődésű személyiségek közül kétségtelenül Xántus Jánosnak lehetett a legizgalmasabb élete, amelyből egy hollywoodi rendező akár az Indiana Jones sorozatnál is érdekesebb kalandfilmet rendezhetne.

A győri Shatterhand

 

Xántus János a XIX. századi világutazók egyik legjelentősebb alakja volt. 1825-ben Csokonyán született, a középiskolai tanulmányait már Győrben végezte. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc több ütközetében helyt állt, részt vett többek között a pákozdi csatában is. Vitézségét mutatja, hogy a gyalogságnál a főhadnagyságig vitte.

 

A világosi fegyverletétel után az osztrák hadseregbe sorozták, innen szökött először Németországba, majd Angliába, végül pedig az Egyesült Államokba. A kalandok sora az új kontinensen folytatódott, ahol volt újságkihordó, matróz és könyvkereskedő is, sőt a Pacific Vasút építésénél mint térrajzoló segédkezett, s az amerikai állampolgárságot is megszerezte.

 

Iowa államban a magyarok által alapított New Budán (ma Davis City) szeretett volna farmerként letelepedni, de a földszerzés nem sikerült. Beállt az amerikai hadseregbe, és itt figyeltek fel képességeire természetrajzi és preparátori területen. Támogatni kezdték gyűjtő munkáját, anyagai a Smithonian intézetbe és a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. Tevékenysége révén mintegy négyszáz új fajt írtak le a tudósok, ezek közül huszonnégy állat- és két növényfaj tudományos megnevezésében a Xántus név is szerepel. A későbbiekben a Csendes-óceán meteorológiai viszonyait tanulmányozta, és közben felfedezett 89 szigetet és zátonyt. A ’60-as évek elején az Egyesült Államok mexikói konzuljaként is tevékenykedett.

 

A felfedező nem csak a tengeren túl, de idehaza is nagy népszerűségnek örvendett, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett. Magyarországra hívták, ahol nem csak a pesti állatkertet szervező bizottság elnöki tisztét látta el, de az állatkert megnyitásakor már mint igazgató tartotta meg beszédét. Később még tagja volt egy kelet-ázsiai expedíciónak is, ahonnan gazdag gyűjteménnyel tért haza. A Bécsi Világkiállításon hazánk a Xántus János és Rómer Flóris által összeállított néprajzi gyűjteménnyel szerepelt. A kalandos életű tudós világutazó 1894-ben hunyt el.

 

Xántus népszerűségét jól mutatja, hogy Karl May róla mintázta Winnettou barátjának, Old Shatterhandnak alakját. A drezdai Karl May múzeumban ma is látható az a levél, amelyben az író erre engedélyt kér a magyar felfedezőtől.

A győri Xántus János Múzeum az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma, melynek fejlődésében Xántus barátja Rómer Flóris játszott főszerepet. A múzeum kincsei között megtalálható Old Shatterhand Henri-karabélya is. A western-filmekből jól ismert fegyver győri példánya azért különleges, mert zárlemezébe a John Xántus nevet vésték.

A győri állatkert is a természettudós nevét viseli. A gazdag állatállománnyal rendelkező, mégis családias hangulatú vadaspark szintén Győr egyik gyöngyszeme, amelynek egy része 2011 év vége óta a belvárosban üzemel. Egy fejlesztésnek köszönhetően nyitották meg a Füles-bástyát, amelyben a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg a trópusi esőerdők élővilágával.

 

Papp Zsolt György

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×