Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

A győri vértanú

 

Apor Vilmos az üldözöttek védelmezője az emberségesség oltárán életét áldozta. Az arisztokrata család Erdélyből származik, ősei fontos hivatali tisztségeket töltöttek be. Vilmos 1892-ben Segesváron született, de gyermekkorát Bécsben töltötte, mivel édesapja, Apor Gábor a király személye körüli minisztériumba került államtitkárnak.

 

Vilmos már gyermekkorában igen vallásos volt, a papi hivatás iránti érdeklődése már fiatalon jelentkezett. Az érettségi után aztán a győri egyházmegyén a családdal rokonságban álló gróf Széchenyi Miklós püspöknél jelentkezett, aki az innsbrucki egyetemre küldte tanulni. Pappá 1915-ben szentelték, papi működését Nagyváradon kezdte. Gyulán plébánosként tevékenykedett, ahol lelki vezetői munkáját nagy elismerés övezte. 1941-ben győri püspökké nevezték ki.

 

A Magyar Szent Kereszt Egyesület egyházi elnökeként a zsidótörvény által érintett katolikusokat védelmezte, az ügyet anyagilag is támogatta. A mentés egyik formája a zsidók megkeresztelése volt. Apor felekezetre és etnikumra való tekintet nélkül állt ki az üldözöttek mellett, segélykérése a Vatikánig is eljutott. A püspök személyesen bújtatta a tőle segítséget kérőket, illetve juttatta őket viszonylag biztonságos helyekre.

 

1945. március 28-án megkezdődtek a harcok Győrött. A németek a püspökvárat is lőtték, és a közeli templomok is lángba borultak. A mártír püspök utolsó miséjét a pincében mondta Nagycsütörtökön. Nagypéntekre a harcok véget értek, és az orosz katonák németeket kerestek. Egyre többször tértek be a Püspökvár pincéjébe, estefelé az orosz katonák nőket akartak elvinni a pincében rejtőzködők közül. Az ittas katonákat Apor Vilmos kiparancsolta a helyiségből, de egyikük géppuskával kezdett lövöldözni.

 

A püspök három golyót kapott. A bátor atyát kórházba vitték. Az úton többször megállították őket a katonák, hogy lássák, mit visznek. A püspök megáldotta őket, és értük imádkozott. Megoperálták, de életét már nem sikerült megmenteni. Utolsó órái imádkozással teltek, majd 1945. április 2-án elindult örök hazája felé…

 

Sírhelyét ma a Bazilikában találjuk. A mártír püspököt II. János Pál pápa 1997. november 9-én iktatta a boldogok sorába.

 

 

Apor Vilmos nevét Győrben katolikus iskolaközpont is viseli, amely 1993. szeptember 1-jén kezdte meg működését.

 

 

Emléke elevenen él a győriekben, a Püspökvár pincehelyiségei pedig tartalmas emlékkiállítás helyszínéül szolgálnak. A központi terme az emlékhely, ahol a halálos találat érte, itt látható a püspöki palást és a véres ing, amely a hős püspök áldozatvállalására hívja fel a figyelmet. A hitében rendíthetetlen Apor Vilmos igazi példakép, az emberségesség, a szeretet és az igazság melletti kiállás példaképe.

 

Papp Zsolt György

 

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek - Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek - A győri Shatterhand

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×