Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Richter János zenei gyögyszemekkel ajándékozta meg városunkat.

Zenei gyöngyszemek

 

Richter János világhírű győri zeneszerző korának egyik legkiemelkedőbb karmestere volt, de ha hangszeren kellett játszania, akkor sem jött zavarba.

 

Apja, Anton Richter Ausztriából érkezett városunkba, hogy egyházi karnagy legyen, nem mellesleg Haydn Évszakok című oratóriumának győri bemutatóját is ő vezényelte, és a Győri Férfidalegylet alapítóját is tisztelhetjük benne. Korábbi tanítványát, Csazenszky Jozefát vette feleségül, aki később híres operaénekes lett.

 

Elsőszülött gyermekük, János már Győrött született 1843-ban. Talentumára hamar felfigyeltek, tíz éves korában már hangversenyen játszotta Hummel zongoraötösének zongoraszólamát.

 

Richter János rendkívüli zenei tehetségét mutatja, hogy a bécsi zeneakadémián a vezénylés mellett szinte minden hangszeren megtanult játszani. Ezt később karmesterként is hasznosítani tudta, hiszen a zenekar tagjainak a különböző hangszereken is meg tudta mutatni, hogy mit is szeretne visszahallani. Első nyilvános hangversenyét szülővárosában, Győrben vezényelhette a győri Ének és Zeneegylet felkérésére.

1866-ban Wagner mellé került, ahol A nürnbergi mesterdalnokok kidolgozásában segédkezett. A zeneszerzővel egyébként életre szóló barátságot kötöttek, és a nála töltött idő alatt Liszt Ferenccel is megismerkedett. A müncheni udvari opera vezető karmestere Hans von Bülow volt a Mesterdalnokok bemutatásakor, de a zenészek betanításában Richter is nagy szerepet játszott. Később már ő vezényelte a művet, Bülow távozása után pedig királyi zeneigazgatóvá nevezték ki.

 

1871-ben került Pestre, a Nemzeti Színházhoz, irányította a filharmonikusokat, és négy sikeres éve a hazai zenei élet kiemelkedő időszaka volt. Többségében Wagnert, Lisztet és Beethovent vezényelt. Tagja volt a Zeneakadémia felállítását előkészítő bizottságnak is.

Magánélete az apjáéhoz hasonlóan alakult, ő is egy tanítványát vette feleségül, szerelmük gyümölcse pedig négy leány és két fiúgyermek lett. 1875-től a bécsi Hofoper, majd a Bécsi Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. 1897-ben Manchesterbe került a Halle Zenekarhoz, majd az újonnan megalakult Londoni Szimfonikus Zenekart vezette. Visszavonulása után Bayreuthban telepedett le, ahol díszpolgári címet is kapott. 1916-ban agyvérzésben hunyt el.

Győrben egy nagy múltú intézmény, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium őrzi a művész nevét, amelynek diákjai kiveszik részüket a város közéletéből, és jelentős ünnepeinken, kulturális rendezvényeinken rendszeresen fellépnek. A Győri Leánykar és a Győri Symphonic Band a Richter János szakközépiskola és az egyetem Zeneművészeti Intézetének közös együttesei.

Győr zenei gyöngyszeme a Győri Filharmonikus Zenekar, amelynek jogelődjét, a Zeneegyletet Richter János édesapja, Richter Antal alapította. Városi zenekarrá 1894-ben, félhivatásosból professzionális együttessé pedig 1968-ban vált. A zenekar nem csak Európát, de a világ több kontinensét is bejárta, és öregbítette városunk hírnevét. Olyan neves művészek vezényelték az együttest (a teljesség igénye nélkül), mint Arvid Jansons, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Ludovit Rajter, Yuri Simonov vagy Gilbert Varga. A zenekar művészeti színvonalát mutatja, hogy az elmúlt években több koncertturnét folytatott a legendás olasz filmzeneszerző-karmesterrel, az Oscar-díjas Ennio Morricone-val Európában és a távol-keleten is.

A filharmonikusok otthona egyébként a Richter Jánosról elnevezett Richter-terem. A korábban Rába Moziként ismert épület 2001 óta ad helyet a zenekar koncertjeinek. Az együttes nem csak bérletes előadásokon kápráztatja el a zenekedvelőket, de részt vesznek a város közéletében, fellépnek Győr ünnepségein, fesztiváljain is.

 

Papp Zsolt György

 

Győri gyöngyszemek - Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek - A győri Shatterhand

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×