Győri matektanár kapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Győri matektanár kapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kaphatnak meg - közölték a szervezők szerdán.

Az elismerést azok az 5-12. évfolyamon matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanárok kaphatják meg, akik pályájukon országszerte különösen sokat tettek az oktatás ügyéért és kiemelkedően nagy hatással voltak diákjaik fejlődésére, későbbi szakmai karrierjére.

A Magyar Tudományos Akadémián tizennyolcadszorra átadott díjat idén a budapesti Táborné Vincze Mártának (matematika), a győri Csorba Ferencnek (matematika), a miskolci Zámborszky Ferencnek (fizika), a pécsi Simon Péternek (fizika), a budapesti Szántay Csabánénak (kémia), a pécsi Nagy Máriának (kémia), a budapesti Szászné Heszlényi Juditnak (biológia) és a berettyóújfalui Kurtán Mónikának (biológia) ítélték oda.

Az életműdíjban részesülő szakemberek az ország különböző pontjain található, eltérő adottságokkal, lehetőségekkel rendelkező iskolákban tanítanak. Életművükben azonban közös, hogy a reáltantárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak, diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken, és az oktatás mellett gyakran tankönyvek, szakmai folyóiratok szerzői. A tehetséggondozás mellett törekednek a természettudományos tudást nemcsak a legjobbakkal, hanem valamennyi diákjukkal elsajátíttatni, és széles látókörű felnőtteket nevelni - olvasható a közleményben.

Az elismerést - a pénzjutalmat is biztosító - Ericsson Magyarország, Graphisoft SE és Richter Gedeon Nyrt. alapította 2000-ben, emléket állítva Rátz Lászlónak (1863-1930), aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként több világhírű tudóst, így Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította pályáján. A díjjal anyagilag és erkölcsileg is elismerik a tanári munkát, és példát mutatnak más gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást. A díjat - amelyben az elmúlt 18 évben összesen 136 pedagógus részesült - a három vállalat által alapított Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítéli oda - közölték.

 

Dr. Csorba Ferenc (Győr): „…éppen tavalyelőtt, vagy az előtt kapott a volt tanárom Rátz tanár úr díjat …sokat köszönhetek neki…”

1974-ben kezdte tanári hivatását, majd Győr-Moson-Sopron megye meghatározó matematikatanárává vált. 2010-ben nyugállományba vonult. Évtizedeken át szervezte a Kenguru és Gordiusz megyei középiskolai versenyeket. Aktívan bekapcsolódott a felvidéki magyar diákok matematikai tehetséggondozásába. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola 2001-ben megalakulásától a mai napig előadóként részt vesz a tehetséggondozásban. A Bolyai János Matematikai Társulat győri tagozatának sokáig elnöke, jelenleg vezetőségi tagja. Több mint 30 évig volt az OKTV Matematika I. Bizottságának tagja. Évtizedeken keresztül állandó feladatmegoldója volt a Matematika Tanítás folyóiratnak, mely révén országos szakmai elismertségre tett szert.

 

forrás: MTI

fotó:grayling.com

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×