Győri sétány: ahol park áll az utcaszigeten

Győri sétány: ahol park áll az utcaszigeten

Önellátó utca ez a Kodály Zoltán utca. A nagy panelépületek alsó szintjét elfoglalták a kereskedők, van itt minden: presszó és könyöktámasztós kiskocsma, gyümölcs, virág, zárszerkezet, ebáruház és tűzhalat is kínáló díszállatos, meg pelenkadiszkont, ami az egyik tömbház oldalán nagy betűkkel hirdeti kínálatát.

Az autósbolt előtt minden könyv 499 forintba kerül, a népszerű Körút fagyizónál pedig 149 forintért biobanán kapható. Sőt, a túléretteket már ötvenért is hazaviheti az ember, turmixnak például az is kitűnő. Van patika most éppen akciós csonterősítővel, de magánrendelő, fodrász és ruhajavító, hírlapárus és cipőkellékes is várja a kuncsaftjait.

Ebben a nagyon széles, lakótelepi utcában rengetegen laknak. Most a Rossmann mögötti ház második emeleti ablakán éppen kihajol egy hálótrikós, idősebb férfi, és azt kéri a beálló autóstól, hogy simuljon oda jobban a szomszédjának a Suzukijához, mert ha mindenki jobban egymáshoz simul a kocsijával, akkor a végére eggyel több lesz a parkolóhely. Márpedig az nagy kincs errefelé.

A panelek egy részét felújították, feliratok hirdetik, hogy azbesztmentesítésük is megtörtént már.

Tudjuk, hogy a társasház-felújítások, az Otthon Melege Program Győrben jóval sikeresebb, mint az ország más vidékén. A költségek felét a kormány fizeti, a másik felét meg a lakók. Kivéve Győrt. Itt a lakók költségeinek közel a felét átvállalja a város.

A lakók errefelé viszonylag gyorsan cserélődnek, Győr az a város, ahonnan nem elmenekülnek, hanem ahová beköltöznek az emberek. Nemcsak a környékbeli településekről, hanem szerte az országból.

Közös döntést hozni ezekben a társasházakban bizonyára nem könnyen lehet. Ezer érdek, ezer szándék, ezer akarat, ezer hőérzet, ezer pénztárca.

Egy utcán parkoló autót négyen-öten állnak körül. Mi lehet az, amit az Audi városában ennyien megnéznek? Bentley? Porsche? Rolls-Royce?

Nem. Egy új Lada. Itt és most már ez a feltűnő.

Az utca közepére ékelődött be a Kuopio park. Finn testvérvárosunkról nevezték el. A gyerekek szeretik a játékait, meg a szülők is, hiszen jól elhatárolódik a forgalomtól, nem kell tartani arról, hogy valamelyik kajla kisgyerek kirohan az autók elé.

A parkban három nemzedék találkozik: a gyerekek, az ő fiatal szüleik – többnyire az anyukák – és főleg a szökőkút meg a fagyizó környéki padokon pihenő öregek. Esténként a tizenévesek is felbukkannak a parkban. Győrben is divattá vált a nyári parkolópiknik: a fiatalok kocsikkal kiviszik az összecsukható székeket, asztalokat valamelyik nagy parkolóba, bekapcsolják a kocsi rádióját, előveszik a diszkontokban vett sört és bort, aztán elütik az időt. A Kuopio parkban ezeket a kellékeket nem viszik magukkal, inkább csak a padon ülve élvezik egymás társaságát.

Az utcának két iskolája is van: a Móra és a Fekete István. A Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium az idén megkapta a város Pro Urbe-díját. A Fekete István Általános Iskola sikeres pályaorientációval büszkélkedhet.

Kevesen gondolták, hogy Győr Adyváros-részében, a panelok között a modern képzőművészet otthon érzi magát, és a lakók sem idegenkednek tőle. A Móra-iskola bejáratánál a Kossuth-díjas Bak Imre kortárs alkotó graffiti-szerű térplasztikája, a színes Felhő jó hangulattal fogadja az érkező diákokat. Restaurálása nyomán frissebb, enyhén harsányabb lett, pop art stílusa remekül érvényesül. A Kuopio parkban pedig Botos Péter üveg Őrszeme figyel. Tóth Árpád sorait illesztették hozzá: „Fény vagy te is, lobogj hát,/Melegíts és égess,/ Hinned kell, hogy a világ/Teveled is ékes.”

 

H. F.

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×