Gyurmánczi Diána Harangozó-díjas - interjú!

Gyurmánczi Diána Harangozó-díjas - interjú!

A Győri Balett tehetséges magántáncosa kedden vehette át az elismerést, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán.

Gyurmánczi Diána a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában végzett táncművészként, 2007 óta tagja és meghatározó balett táncosa a Győri Balett társulatának, 2012 óta magántáncos. 2012-től a Magyar Táncművészeti Főiskola Modern tánc és próbavezető szakán tanul.

A Győri Balett elbűvölő művésze kedden Budapesten, a Pesti Vigadóban új elismeréssel gazdagodott, a hazai táncélet egyik legnagyobb presztízzsel bíró szakmai kitüntetésével, a Harangozó-díjjal. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át.

"Mikor megtudtam, hogy felterjesztettek nagyon örültem, de arról viszonylag későn tájékoztattak, hogy én kapom a díjat, így tényleg meglepetésként ért" - mondta a Győr Plusznak az ünnepséget követően a táncművész, aki azt is elárulta portálunknak, hogy teljesen a hatása alatt van a történteknek. "Mindig is volt bennem egyfajta törekvés, hogy egyszer Harangozó-díjas balettművész legyek, és ezzel nemcsak saját magamnak akartam bizonyítani, hanem szerettem volna, hogy a szüleim is büszkék legyenek rám" - fogalmazott Diána, akire szülei mellett társulata is nagyon büszke.

"Amikor felhívtam az igazgatónkat, Kiss Jánost, hogy megosszam vele a jó hírt, természetesen hozzám hasonlóan nagyon örült. Ez a díj egyébként okoz egyfajta megfelelési kényszert, de remélem a jövőben továbbra is bizonyíthatom majd, akár a csapatomnak, akár a közönségnek, hogy méltó vagyok a kitüntetésre" - tette hozzá a fiatal tehetség.

És, hogy mi motiválja Gyurmánczi Diánát ezután? Ez is kiderült: "Alapvetően nem a díjak motiválják a színpadi embereket, hanem éppen maga a színpad, az a miliő, amit egy-egy előadás varázsa okoz, az élmény, a siker és a visszaigazolás a közönség részéről. Számomra a darabok és a szerepek mellett hasonlóan nagy motiváló erőt jelent a kislányom, neki szeretnék megfelelni, hogy büszke legyen az anyukájára ha a színpadon lát" - zárta beszélgetésünket a balettművész.

 

 

 

Diána eddigi díjai:

2008: Kardirex – díj

2010: A Legígéretesebb pályakezdő táncművész – díj balett kategóriában

2012: április 29-én a Tánc világnapján az Évad legjobb női táncművésze- díj

2012: Taps-díj

2015: Minőségi Táncművészetért AUDI díj

2018: Harangozó-díj

 

 

Főbb szerepei a Győri Balettnál:

Gustavo Ramirez Sansano: Gaudí (Josefa) (2008.)

Velekei László: Tóth Ilona emlékére ’56 (2008.)

Christopher Bruce: Kakas (Ruby) (2009.)

Dmitrij Simkin – James Sutherland: Petruska (2010)

Kulcsár Noémi: Exit (2011.)

Fodor Zoltán: Magyar rapszódia (2011.)

Ben Van Cauwenbergh: Rózsaszínház (La vie en rose)(2011.)

Velekei László: Forgószél, avagy a képzelet csodája c. mesebalett (Madárijesztő) (2012.)

ifj. Harangozó Gyula: Zorba (Özvegy) (2012.)

Leo Mujić: Az üvegház (2013.)

Vámos György: Szentivánéji álom (Titánia)(2013)

Velekei László: A vaskakas (török katona) (2014)

Vámos György: Carmina Burana (2014)

Lukács András: Bolero (2014)

Velekei László: Ne bánts! (Egy lány)(2015)

Cayetano Soto: UNEVEN (2015)

Velekei László: A terem (Klau) (2015)

Lakatos János: Szegény Dzsoni és Árnika (2016)

Velekei László: Belső hangok (2016)

 

fotó: Vargosz, facebook

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×