Ha a gyomor energiája erős, az életünk energiája is az lesz

Ha a gyomor energiája erős, az életünk energiája is az lesz

A közelmúltban egy negyvenes éveiben járó női beteg érkezett a Harmónia Akupunktúra Centrumba, akit több mint húsz éve kezelnek gyomorfájdalmaival. Kipróbált gyógyszereket, savlekötőket, de még mindig gyakran van hasi fájdalma, savas refluxa és puffad. Az állapotfelmérés során kiderült, hogy gyakran úgy érzi, nagy a nyomás rajta, ingerlékeny, otthon és a munkahelyén is számos problémával küzd.

Egyre több beteg keresi fel a rendelőt ilyen és ehhez hasonló panaszokkal és ma már elmondható, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek a tünetek – mutatott rá dr. Feng Xiao Ping akupunktúrás szakorvos. Mindannyian vágyunk rá, hogy ízletes ételeket fogyaszthassunk, ám emellett karcsúak és egészségesek maradjunk. Ugyanakkor túl sokat eszünk és iszunk válogatás nélkül, túl sok hideg és nyers ételt fogyasztunk, s mindehhez hozzáadódik a stresszel teli életmódunk, és nem utolsósorban a gyakori gyógyszerfogyasztás. Sokan szenvednek ezért közülünk gyomorfájástól, felfúvódástól, gyomorsav-túltengéstől.

Egy kínai mondás úgy tartja: ha a gyomor energiája erős, az az élet energiájának erejét jelenti.

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a gyomor meridián nem egy szervre vonatkozik, hanem funkcionális területre, amely összekapcsolja és koordinálja a gyomor-, a lép- és a bélrendszer működését. A TCM szerint energiánk nagy részét szüleinktől örököljük. Ez az öröklött energia 30 év felett csökken és pótlásra szorul, amit helyes étkezési szokásokkal, egészséges életvitellel tehetünk meg.

A TCM elvein alapuló „öt elem” tanítása szerint való étkezés a szervezet ritmusához igazodó táplálkozási mód. Ha egy elem zavart szenved, akkor kibillen egyensúlyából az egész rendszer energiaáramlása.

 

Dr. Feng Xiao Ping akupunktúrás szakorvos

 

Az általános étkezési szabályok: együnk rendszeresen, meleg ételeket és italokat egyaránt fogyasszunk, a a jégbe hűtött, szénsavas üdítőket viszont kerüljük! Tudatosan, lassan együnk, mindent alaposan megrágva. Evés közben ne nézzünk televíziót, ne folytassunk felzaklató beszélgetést. Vacsoránk könnyű és kevés legyen.

A TCM, az ember és a környezet harmóniája, valamint a szervóra alapján a reggel 7–9 óráig tartó időszak kiemelten fontos a gyomor hatékony működése szempontjából.

Fontos a kiadós reggeli, mely langyos, meleg, puha, folyékony és könnyű legyen: ez hozzájárul a gyomor karbantartásához, egészségéhez. Ne fogyasszunk kemény, nehezen emészthető, hideg, csípős ételeket! Az alkohol, cigaretta különösen káros a gyomor egészségére. Mindig tartsuk gyomrunkat meleg állapotban és soha ne lakjunk jól teljesen: körülbelül 70 százalékos jóllakottság az ideális. Étkezzünk naponta rendszeresen, lassan és többször. Este a könnyű ételeket részesítsük előnyben, ne terheljük meg a gyomrunkat. Kiegyensúlyozottan, vegyesen étkezzünk, megfelelő arányban fogyasszunk szénhidrátokat, zsírokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Kerüljük a túlevést. Étkezések előtt fogyasszunk levest, étkezések után kerüljük a sportot, az emésztés elősegítésére laza séta vagy pihenés javasolt.

Ha további kérdése, kérése lenne, szeretne több információt kapni, forduljon a győri Harmónia Akupunktúrás Centrumhoz!

 

+ 1 tipp dr. Fengtől: Este, lefekvés előtt dörzsöljük össze két tenyerünket, és a felmelegedett tenyerünkkel az óramutató járásával megegyezően simítsunk a köldökünk körül 64-szer, majd tegyük tenyerünket a köldökünkre.

 

Fotó: Shutterstock / TijanaM

(x)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×