Hajósképzés kezdődik a Balaton-parton

Hajósképzés kezdődik a Balaton-parton

Hajósképzés kezdődik ősszel a Siófoki Szakképzési Centrumban, miután az országban a legtöbb utast szállító hajózási cég, a Bahart folyamatosan szakemberhiánnyal küzd. Érettségire épülő felnőttképzésként kezdik az oktatást, de a tervek között szerepel egy hajós technikus szakgimnáziumi osztály indítása.

 

A Bahart ebben az esztendőben megteremti egy új, iskolarendszerű hajósképzés alapjait, amely a jövő balatoni hajósainak utánpótlását biztosíthatja.

Nagyon keresettek a Balatonon a hajós szakemberek, sokan elszerződtek ugyanis az elmúlt években külföldi szállodahajókra vagy egyéb dunai hajókra. A Bahart minden évben 10–12 fővel alatta marad az eredetileg tervezett állománynak, és ez a tendencia nem javul.

A hajós szakképesítéssel rendelkezők száma eleve nem túl magas, ennek egyik oka, hogy az elméleti képzésen túl komoly gyakorlatiképzés- és gyakorlatiidő-igénye is van.

Hogy egy nagyobb hajót egy kapitány nagy biztonsággal elvezessen, ahhoz minimum öt-, de akár tízéves gyakorlat is kell. „Beláthatjuk, hogy elég hosszú idő, amíg kitermelődik egy erős hajóvezetői csapat” – szögezte le a Bahart vezérigazgatója, aki szerint a Balaton a legjobb gyakorlati hely, a Bahart pedig Magyarország legtöbb utast szállító személyhajózási társasága – tehát keresve sem lehetne jobb gyakorlati helyet találni a balatoni hajózási társaságnál.

Érettségivel rendelkezők számára egy, míg előképzettség nélkül két évet vesz igénybe a képzés.

MTI-fotó: Varga György

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×