Hamarosan épül a kórház parkolólemez

Hamarosan épül a kórház parkolólemez

A Mi, Győriek című magazinműsor keretében ismét Borkai Zsolt volt a Győrplusz Rádió hétfő reggeli vendége. A polgármester több aktuális témáról is szót ejtett, köztük a Modern Városok Program győri elemeinek állásáról.

A megyei kórházba érkezők parkolási nehézségeit hivatott csillapítani a Magyar Állam által támogatott fejlesztés, amelynek keretében földszint plusz két szintes parkolólemez épül, s amelynek építésével a jelenlegihez képest közel 180 új parkolóhely létesül. A beruházással – amely áprilisban megkezdődhet - megvalósul a kórház területére irányuló célforgalom, illetve a parkolási létesítmény forgalmának biztonságos szétválasztása is. A projekt részeként további 41 új parkolóhely jön létre a kórház területén belül, elsősorban a rendelőintézet épületében dolgozók részére, akik eddig szintén a külső parkolókban találtak helyet gépkocsijuk számára, ezzel is csökkentve a betegek számára rendelkezésre álló parkolási kapacitást.

A polgármester a rádióműsorban bejelentette, az építkezés idejére sem maradnak parkoló nélkül az ide érkezők, hiszen a közelben, a volt Vadász-laktanya területén 222 férőhelyes ideiglenes parkolót nyitnak majd, méghozzá még a parkolólemez építési munkái előtt. Az ideiglenes murvás parkoló megközelítését a Szent Imre út felől biztosítják majd.

 

 

A várhatóan 2020 tavaszára elkészülő parkolólemez tetején napelemes rendszert alakítanak ki, a létesítménybe elektromosautó-töltőket is telepítenek és megteremtik a biztonságos kerékpártárolás lehetőségét is. A parkolólemezben liftet és akadálymentes vizesblokkokat is kialakítanak. A Vasvári Pál utca felől a létesítmény biztonságos megközelítése érdekében a csomópontot is átalakítják.

 

A polgármester a többi beruházásról szólva kiemelte, hogy a tavaly megkezdett állatkertbővítés keretében még a tavasszal elkészül az új főbejárat, a felújított zsiráfház az új orrszarvúház-résszel, ősszel pedig a felújított és kibővített majomház, valamint a takarmányfeldolgozó átadása várható. Az előkészítés több projektnél is előrehaladott állapotban van, ezek közül Borkai Zsolt megemlítette a kormányzat által kiemelt beruházássá nyilvánított vízi élménypark fejlesztését, amelynek kiviteli tervei tavasszal elkészülnek, ezután kezdődik a feltételes közbeszerzés. A színház esetében – ahol a régészeti feltárások tartanak – a kiviteli tervek nyár elejére, a sporthotel esetében nyár végére, ősz elejére várhatók.

 

Aktuális pályázatok

A beszélgetés témái között szerepelt a város elfogadott költségvetése, ennek kapcsán a polgármester a még zajló pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A sportpályázatok ugyan a napokban már lezárultak, ezzel kapcsolatban kiemelték, országosan is példaértékű az a támogatás, amelyet Győr a sportra fordít. Ebben természetesen nem csak a versenysport, de az utánpótlás és szabadidősport is hangsúlyos, az egészséges életmód jegyében. A sportinfrastruktúra fejlesztése pedig a mozgáslehetőségek folyamatos bővülését eredményezi.

A civil és az egyházi pályázatokra március 29-ig nyitva áll a pályázati lehetőség. Az előbbi esetében 25, a másodiknál 12 millió forintra pályázhatnak a szervezetek. Borkai Zsolt elmondta, a különböző közösségek, civil szerveződések kezdeményezéseit sok esetben a pályázati rendszertől függetlenül is támogatja a város.

 

Ünnep közeledik

Pénteken a város ismét nagyszabású ünnepségsorozattal emlékezik az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hőseire. Ahogy Borkai Zsolt fogalmazott, március 15. több, mint egy emlékezés, hiszen máig ható üzenete van. Üzenete a nemzetről, az összetartozásról, a közös célokról és a kiállásról, amelyek napjainkban is igencsak aktuális kérdések. A polgármester elmondta, a koszorúzási ünnepség pénteken 10 órakor kezdődik a Honvéd ligetben, amit a családok körében is igen népszerű lovas felvonulás követ a Szent István úton. A város ünnepi díszközgyűlésén adják át a díszpolgári, a Pro Urbe Győr és a sajtónapi díjakat, megköszönve a győriek közösségéért tevékenykedők munkáját. A nap folyamán a Megyeház téren is több programmal várják az ünneplőket, ahol „A szabadság apró betűs hősei” címmel nyílik kiállítás, a Karzat Színház pedig március 15-i játéksorral – szituációs játékokkal, toborzókkal, forradalmi életképekkel jelentkezik.

 

 

Hajrá ETO!

A műsorvezetők szóba hozták a hétvégi női kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzést is, hiszen az Audi ETO a norvég bajnok Vipers Kristiansand vendégeként lépett pályára a középdöntő utolsó állomásán, a szurkolók között pedig feltűnt Borkai Zsolt is. Mint mondta, nagyszerű mérkőzés volt, ami hétgólos győri győzelemmel ért véget. A lányok minden dicséretet megérdemelnek, hiszen annak ellenére megtettek mindent a szurkolók öröméért, hogy a csoportelsőséget már korábban kivívták, vagyis a tét „csupán” a presztízs volt. A polgármester egy történetet is elmesélt, ami jól mutatja, hogy a sikerek szerte a világban ismertté teszik a város nevét. A meccs előtt betért egy fodrászatba, ahol hajnyírás közben a borbély megkérdezte, hogy honnan érkezett Norvégiába. Amikor elmondta, hogy Győrből jött, a fodrász elismerően bólogatott: „Önöké most a világ legjobb csapata!”

 

Látványterv: Fényjel Stúdió Kft. (Takács Attila-Pozsgai Zoltán)
Szerző: Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×