Hangszert a kézbe!

Hangszert a kézbe!

Több mint száznegyven vadonatúj hangszert próbálhatunk ki öt napon át a Rómer házban.

Kedden délelőtt nyílt meg a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat, interkatív kiállítás, melynek célja, hogy minél több fiatal és kevésbé fiatal kipróbálhassa a legkülönfélébb hangszereket. Eddig 11 helyszínen 33 ezer embert tudtak rávenni arra, hogy próbáljon ki valamilyen hagnszert, többek mellett a gitárt, basszusgitárt, dobot, a zongorát, vagy a klasszikus és népi hangszereket. Jövő nyárig az ország összes megyéjébe eljut a programsorozat.

Bajnai Zsolt az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője szerint mindenkinek zenélnie kellene. A kiállítás megnyitóján a program céljáról szólva elmondta, fontos lenne, hogy a pici gyerekektől a ráérő szépkorúakig mindenki kezdjen el zenélni! Biztos, hogy itt élnek közöttünk a jövő Zoránjai, Illései – mondta Bajnai Zsolt. Arról is beszélt, hogy egy felmérés szerint Európában a bolgárok állnak csak mögöttünk a hangszert használók körében.

Diligens Tibor, győri önkormányzati képviselő mondott köszöntőt, kiemelte a zenélés nagyon jó dolog, akár csak a maga örömére, vagy egy társaság örömére zenél valaki. Ez a rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a zene iránt érdeklődők testközelből, szakemberek segítségével ismerkedjenek meg a különféle hangszerekkel és válasszák ki a számukra legmegfelelőbbet. A képviselő hangsúlyozta, jó lehetőség ez Győrben, hiszen a város a régió kulturális központja, ahol magas szinten művelik a zenét. Bizonyíték erre a 155 éves Liszt Ferenc Zeneiskola és a méltán világhírű Győri Filharmonikus Zenekar is. Győr nagy figyelmet fordít a kultúrára, ennek szellemében a város pályázott a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre - hangsúlyozta Dilingens Tibor.

Balogh Géza, a Hangszert a kézbe programsorozatot megvalósító Hangszeresek Országos Szövetsége elnöke eddigi tapasztalatit osztotta meg a jelenlévőkkel, azt, hogy a zenének nem lehet ellenállni.  Folyamatosan mosolygó embereket látok a rendezvényeken, mert annyira élvezik a zenét, annyira tetszik nekik, hogy kipróbálhatják a hangszereket - mondta. Arra buzdított mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, próbáljon ki minél több hangszert, hogy megtalálhassa az igazit. .

Délelőttönként iskolai osztályokat várnak rendhagyó ének- és zeneórákra, előadásokra, országosan is elismert zenészek és szakemberek bevonásával. Délutánonként, 14 és 18 óra között kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések és bemutatók kapcsolódnak a kiállításhoz, amire várják a zenerajongókat és a hangszerek után érdeklődőket. Lesznek zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, zeneipari képzések, illetve helyi zenészek is képviseltetik magukat.

Az esemény naponta 14 és 18 óra között nyilvános, szombaton pedig 10 és 18 óra között látogatható ingyenesen.

A részletes programok itt.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×