Hatalmas siker volt a Véradó Vakáció

Hatalmas siker volt a Véradó Vakáció

Minden várakozást felülmúlt a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Győr+ Média Zrt., a Győri Cutler és sportegyesületek közös, nyári akciója.

A Véradó Vakáció elnevezésű kampányunk július 1-jétől egészen augsztus végéig toborozta a véradókat. Az akció során minden héten más sportegyesület – Győri Cutler SE, KoKo Gym MMA Se, Győri Sharks, Győri Atlétikai Club, Győri Társasjáték Egyesület, Rábapatonai Vadásztársaság, Dallos Pilates, Győri Úszó SE – szólította meg a véradókat, péntekenként pedig az egyesületek sportolóikkal csapatban vonultak be a véradó állomásra.

Hatalmas sikere volt a kampánynak: Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének vezetője elmondta, 10-15 véradóval terveztek hetente, de már az akció indulásakor, a Győri Cutler SE hívószavára háromszor többen adtak vért, mint egyébként, és a többi hét is felülmúlta a várakozásokat. A Győri Sharks rekordot döntött, hiszen azon a héten, amikor ők kampányoltak, az új véradók aránya 17,72 százalékra ugrott, de kiemelkedően sok emberhez ért el a Rábapatonai Vadásztársaság és a Győri Úszó SE is. Július 21-ig megyénk az országos véradók 6,6 százalékát adta, a második hónap pedig ennél is szebb eredményeket produkált: 195 plusz donort hozott. Júliusban összesen 1646 véradó jelent meg a Magyar utcában, így az évek óta nehéz időszak az egyik legmagasabb véradószámot hozta a régiónak. „A megyében ez volt az eddigi legsikeresebb nyári véradó kampány” – fogalmazott Kun Szilvia. Elmondta, nagyon sok sportoló és szimpatizáns látogatott el a véradó állomásra, de nem csak ők nyújtották karjukat. Olyanokat is sikerült megszólítani, akik először érkeztek vagy már adtak vért korábban, csak megfeledkeztek ennek fontosságáról.

 

 

A kampánynak köszönhetően, nyáron is sikerült fenntartani a biztonságos vérkészletet, sőt, jóval a minimum fölött teljesítettek. Véradókra azonban egész évben szükség van. Kun Szilvia hangsúlyozta, aki most kedvet kapott, hogy nemesen cselekedjen, az 56 nap eltetével újra adhat vért, jó alkalom lehet erre például a következő ínséges időszak, a karácsonyi.

Aki még nem nyújtotta karját, de szeretne életeket menteni, az megteheti bármely hétköznap 7–15.30 óráig a győri vérellátó központban (Győr, Magyar u. 8.), illetve a kihelyezett véradások alkalmával, legközelebb szeptember 13-án, pénteken: a Kölcsey Ferenc Általános Iskola Kismegyeri Tagiskolájában 16–19 óráig.

(x)

 

Bodrogi Sára
O. Jakócs Péter

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×