Hatékony a szemétkommandó

Hatékony a szemétkommandó

A Zemplén utcai szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett több szeméttel teli csomag fogadta a zugszemetelők elleni kommandó résztvevőit a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen az eddigi eredményeket mutatták be. Zömében olyan hulladékot tartalmaztak a zsákok, amiket néhány perc alatt szelektálhattak és a megfelelő helyre dobhattak volna a tulajdonosaik. A Győr-Szol Zrt. munkatársai eltakarították ezt, de elsősorban a tettenérés és a megelőzés a cél.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester rossz hírrel kezdte a beszámolót, mármint azoknak, akik nem rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladékgyűjtőket, illetve zugszemetelnek: az április óta tartó fokozott akció továbbra is folytatódik, és egyre nagyobb a valószínűsége, hogy nem marad büntetlenül például a fent leírt eset. Az önkormányzat kezdeményezésére ugyanis a Győr-Szol Zrt., a Győri Rendőrkapitányság, valamint a Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálat munkatársai közösen lépnek fel az illegális hulladéklerakók ellen. A hatékonyabb fellépés meghozta az első eredményeket: Radnóti Ákos elmondta, leginkább a szelektív hulladék „tisztaságában” mutatkozik ez meg, egyre kevesebb nem oda való anyagot dobnak be a szelektív gyűjtőkbe. Igaz, ez annak is köszönhető, hogy a város több pontján lecserélték a szelektív hulladékgyűjtő edényeket a célnak megfelelőbbekre, valamint folytatódott a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtési program. A Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálatot két fővel bővítették, s összességében elmondható, az előző adatokhoz képest háromszor több tettenérés történt.

 

Truka István, Sági Géza, Radnóti Ákos és Váczi Attila

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt hónapokban ötezer köbméter szemetet vittek el a szelektív szigetekről és 750 köbméter zugszemetet, ami valamivel kevesebbet, mint az elmúlt években. „A legfontosabb célunk, hogy környezettudatos szemlélet alakuljon ki, rendeltetésszerűen használják az emberek a szelektív szigeteket, a szemetelés pedig eszükbe se jusson. A felvilágosításra is nagy hangsúlyt fektetünk, ezt szolgálja Kuka Berci figurája is, akit a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal és a Győr+ Médiával közösen hívtunk életre” - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A Közterület-Felügyelet és Mezei Őrszolgálat vezetője, Truka István hozzátette, négyen közülük kizárólag az illegális hulladéklerakók felderítésével foglalkoznak. Április óta 211 alkalommal indítottak szabálysértési eljárást, ebből 201 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot mintegy 1,8 millió forint értékben. A többi, komolyabb esetekben feljelentéssel folytatódott a tettenérés.

Váczi Attila, a Győri Rendőrkapitányság vezetője szintén számokkal folytatta: a közterület-felügyelet felderítésein túl 190 személyt ellenőriztek, 2 esetben tettek büntető feljelentést, 9 szabálysértési feljelentést és 14-szer szabtak ki helyszíni bírságot, ami egyébként 5-50 ezer forintig terjedhet. „Bebizonyosodott, hogy összefogással nagyban növelhető az egyes hatóságok hatékonysága. Nem a büntetés a cél, azt szeretnénk elérni, hogy okafogyottá váljon a „szemétkommandó”, szűnjön meg a zugszemetelés” - mutatott rá Váczi Attila.

 

Z. A.

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×