Hazatértek a Hópárduc expedícióról - először a Győr+ Médiának meséltek a kalandról!

Hazatértek a Hópárduc expedícióról - először a Győr+ Médiának meséltek a kalandról!

A győri Kovács Albert és Kovács Zoltán a napokban tért vissza öthetes nagy kalandjáról, melynek célja az volt, hogy a volt Szovjetunióban meghódítsanak néhány hétezer méteres hegycsúcsot.

A Hópárduc címet az a hegymászó érdemli ki, aki öt, hétezer méter feletti hegycsúcsot meghódít. Eddig a magyar hegymászók közül ez egyedül Erőss Zsoltnak sikerült 1994-ben.

A két győri sportember e címért küzd, így július közepén nekivágtak álmuk megvalósításának. Első útjuk Kirgizisztánba vezetett, ahol a Khan Tengrin csúcsot próbálták megmászni, az időjárás azonban közbeszólt, így a 6150 méter magasan fekvő Csapajev-hegy lett a legmagasabb pont, amit elértek. Innen átmentek az 1500 kilométerre levő Pamír hegységbe, hogy megmásszák a 7134 méter magasan lévő Lenin-csúcsot. Felértek 6100 méterig, tervezték a csúcsmászást, viszont félméteres hó esett, ami keresztbehúzta terveiket, és nem tudták folytatni útjukat. A 6148 m-en lévő Razdelnaja csúcsról kellett visszafordulniuk. Szellemileg, fizikailag kiválóan bírták a megterhelést, viszont az időjárás ismét közbeszólt céljaik elérésében.

A hegymászók elmondták, bizonyos szempontból kudarcként élik meg az expedíciót, mert nem az ő szellemi és fizikai erőnlétükön múlt a siker, hanem a körülményeken. Sportszempontból viszont óriási teljesítményt nyújtottak, hiszen egy hónap alatt két, hatezres hegyet másztak meg két különböző hegységben, ilyenre nem volt még példa a magyar hegymászók között.

A sportemberek meséltek arról is, hogy 20 kiló körüli csomagokkal vágtak neki a hegyeknek, melyben a legfontosabbakat vitték, meleg ruhákat, élelmiszert, gyógyszert és biztosító eszközöket. Kommunikálni csak az alaptáborból tudtak rádión és műholdas telefonon. A hegyen az oxigénszegény környezet erősen igénybe vette a szervezetüket, a hidratáláshoz ahány ezer méter magasan voltak, annyi liter vizet kellett meginniuk. Vizet a gleccser vagy a hó megolvasztásából nyertek. Amire a hegyen nem lehet felkészülni, az az időjárás viszontagságai, valamint a jég- és kőomlás, a lavina. Szélsőséges időjárási körülmények között nemcsak a csúcs meghódítása, hanem az életben maradás is a cél, aki ilyen magas hegyekre megy, az számol azzal, hogy nem biztos, hogy visszajön – mesélték a sportolók.

Ők túlélték, és jövő nyáron újra megpróbálják a Lenin-csúcs meghódítását. Kovács Albert és Kovács Zoltán szombaton 16.30-kor tart élménybeszámolót a Puskás Tivadar út 8. szám alatt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Hópárduc expedíció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×