Házi paradicsomszósz

Házi paradicsomszósz

Nem biztos, hogy annyi paradicsomszósz van a boltokban, hogy nekünk kár is lenne vele pepecselni! Az igazán ízes, fűszeres, egészséges szószt csak otthon tudjuk elkészíteni, ráadásul egyszerűen!

A paradicsom most kezd nálunk említésre méltó zöldséggé válni. Ízesítésnek is sokat használjuk levesbe, pörköltekbe, ragukba, és egy szendvicset is a paradicsom koronáz meg, persze csupán a sok sajt után. Minél sötétebb, édesebb, annál szebb szószt készíthetünk belőle. Fontos, hogy milyen konyha áll hozzánk közelebb, hiszen olyan ízesítéssel kell elspájzolnunk a szószt. Ez esetben a klasszikus hagymás paradicsompürét, a bazsalikomos fokhagymás verziót vagy a currys lencsés paradicsomszószt emelném ki, mert ezek a legintenzívebbek. A spanyoloktól ered egyébként, akik egészen natúran szeretik, mert önmagában, egy kis sóval már mennyei az ott termő paradicsom. Szerzetesek kísérleteztek vele az 1500-as évek elején, akik elkezdték a fűszereket is használni hozzá és kezdetleges szószokat készíteni belőle. Én minden évben két verziót választok, de az elmaradhatatlan az olasz, zöldfűszeres ízesítésű. Ezt a receptet hoztam most el nektek is, mert elronthatatlan és mindenki szereti.

 

 

Bevásárló lista (12 db lekváros üveghez):

4 kg paradicsom (apróbb, édes)

500 g vöröshagyma

1 fej fokhagyma

100 ml olívaolaj

1 csokor friss bazsalikom (1 csomag szárított)

1 ek cukor

1 ek só

1 kk friss reszelt gyömbér

100 g reszelt zeller (vagy 2 szál szárzeller)

2 kk őrölt bors

1 cs. tartósítószer (1L->1.5 g)

Tipp: A tartósítószer elhagyható, ha minden megtöltött üveg tetejére 1 ek olívaolajat töltünk, így a dunsztolással karöltve eláll több hónapig is.

Elkészítés:

1. A paradicsomot alaposan, kétszer átmosom, majd kivágom a csumáját és 4 felé vágom őket. A hagymát felkockázom apróra, a zellert és a gyömbért lereszelem, a fokhagymát csupán megpucolom.

2. Egy vastag aljú vagy teflon fazékban indítom a szósz készítését. Az 1 dl olajon megdinsztelem a hagymát, majd megszórom a cukorral, hagyom, hogy zsemle színűre piruljon. Hozzáadom ekkor a reszelt zellert, gyömbért. Én ebben a fázisban volt, hogy hozzáöntöttem 50 ml konyakot és hagytam 2 perc alatt elpárologni.

3. Jöhet a kockázott paradicsom, fokhagyma, amit magas lángon igyekszem lepirítani, megsózom, fűszerezem a fent felsorolt hozzávalókkal, és lefedve 30 percig kis lángon főzöm.

4. Amikor szétestek a paradicsomszeletek, botmixerrel turmixolom 2-3 percig, hogy krémes legyen, de darabos is maradjon. További 40 percig főzöm fedő nélkül.

5. A steril üvegeket előkészítem, majd teletöltöm a paradicsomszósszal, általában egy tölcsért használva, majd lezárom alaposan és mehet a dunsztba.

Gyors dunsztolás: Magas falú fazék aljára 3-4 réteg újságpapírt teszek, felöntöm 1 liter vízzel, beleállítom az üvegeket, lefedem. Amennyiben nem tudom lefedni, 3 konyharuhával borítom le. Felforralom és 15 percig közepes lángon főzöm, dunsztolom a befőtteket benne. Hagyom itt kihűlni és másnap teszem a spájz polcaira.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×