Házi szörpök cukormentesen és klasszikusan

Házi szörpök cukormentesen és klasszikusan

Nem jelent problémát a boltban megvenni a szörpöt, de ha kipróbáljuk otthon elkészíteni, bebizonyosodik, hogy egyszerűbb, gyorsabb, mint gondoltuk volna. Nem utolsó sorban, így elkészíthetjük cukormentesen is.

Tudtad, hogy...?

• A „szirup” a latinsirupus-ból származik, ami „italt” jelent. A „szörp” Bugát Pál nyelvújítási szava, amit a „szörpöl”, „szürcsöl”, „szív(ogat)” igéből elvonással képezett, tehát szirupból született a szörp szó, ami nem minden helyen vált ketté, annak ellenére, hogy a gyógyszeriparban minden magyar ajkú ember csak a szirup szót használja egységesen.

• Sokan szörpnek hívják a szirupot és fordítva. A nyelvészet is foglalkozott ezzel a kérdéssel, amivel én gyakorlatban felvidéken találkoztam. Sokan a szörpöt már hígított gyümölcslének gondolják, ezért nevezik szirupnak (pl. Málnaszirupot kérek!). A szirup valójában pedig a cukor alapú, és nem a gyümölcsalapú cukrozott készítmény.

• A szirup a gyógyszertechnológiában hasznos kellék még. A cukoroldatot a kellemetlen (elsősorban a keserű) íz elfedésére használták és használják még a mai napig is. Főként gyermekeknek szánt oldatos gyógyszerformákban, ezért érdemes megnézni ezek cukortartalmát a hátoldalon. Szorbitból is készítenek szirupot, az egyszerű szirup pedig 63–64% szacharózt és 0,1% szorbinsavat tartalmazó vizes oldat. A narancs- és édesgyökérszirupot egyszerű szirupból készítik narancshéj-, illetve édesgyökértinktúra hozzáadásával – mindezt azért, ha megfordítanánk az üvegcsét, tudjuk mi rejlik benne.

 

Bevásárló lista:

Bodzaszörp (9 db x 500 ml üveg)

30 db bodzavirág

3 db citrom (kezeletlen)

500 g eritrit

1 kk citromsav

2 ek cukor (elhagyható, csupán tartósít)

4.5 liter víz

 

 

Epres rebarbara szörp (3x500 ml-es üveghez)

400 g eper

400 g rebarbara

1 citrom leve

5 ek eritrit + 1 ek cukor

 

 

Elkészítés

1. Bodzaszörp: a bodzát kipufogómentes övezetben szedjük! Ötliteres üvegbe vagy egy nagy méretű tálba öntöm a vizet, elkeverem benne a cukrot, beleteszem a mosatlan, ám biobodzát. Rákarikázom a citromokat és óvatosan, de alaposan összekeverem. Lefedem és hűvös helyen 48 órán át pihentetem. Amikor letelt az idő, leszűröm,f elforralom, és sterilizált üvegekbe töltöm. Fejjel lefele fordítom és hagyom kihűlni.

Tipp: a citromkarikákat facsarjuk meg a kezünkkel, amikor beletesszük az edénybe.

2. Rebarbara szörp: az epret és a rebarbarát alaposan megmosom többször áztatva. Hámozóval megpucolom a rebarbara vastagabb, fásabb részeit, valamint az eper levelét. Turmixgépbe teszem 1 liter vízzel és összepépesítem. Egy fazékba öntöm az édesítővel, citromlével, felforralom, leszűröm, majd üvegekbe töltöm.

Tipp: Amennyiben magas szárú üvegeket használok és kevés cukorral dolgozom, kifőzöm. Egy fazékba újságpapírt teszek, bele 2 dl vizet, az üvegeket beleállítom és 15 percig forral fedő alatt.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×