Helikopterrel mentettek magyarokat Ausztriában

Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton az osztrák Alpokban.

Két budapesti hegymászó délután adott le segélyhívást arról, hogy a leesett új hó miatt a Dachstein déli oldalán rekedtek. A térségen átvonuló heves viharok miatt csak fél hétkor tudott a segítségükre indulni az ÖAMTC egyik mentőhelikoptere és a salzburgi rendőrség egyik helikoptere. Röviddel este hét óra után kezdődött meg a mentésük. Az éjszaka közeledte miatt a mentőhelikopter pilótája úgy döntött, hogy kötelet eresztenek le, és úgy mentik ki őket. Fél órával később kihűlve, de sérülések nélkül a schladmingi kórházba került a két magyar.

 

"Szó szerint az utolsó pillanatban mentettük meg őket. A sziklafalon biztosan nem élték volna túl az éjszakát" - fogalmazott a közlemény szerint a pilóta.

 

Előzőleg egy másik csapatot viszonylag könnyen, a hegyi felvonó segítségével biztonságba helyeztek. Az ORF rádió internetes cikke szerint ők is magyarok.

 

Az ÖAMTC beszámolója szerint két cseh alpinistát rendőrségi helikopterrel szállítottak le a Dachsteinről.

 

A salzburgi rendőrség egy vasárnapi közleményében arról adott hírt, hogy a Hochkönig-masszívumon két német hegymászó került bajba. Ők délután fél háromkor adtak le segélyhívást. A Königsjodler mászóösvény alsó egyharmadánál, mintegy kétezer-hatszáz méter tengerszint feletti magasságban jártak, amikor egy villámcsapás következtében mindketten megsérültek. Mentésük éjfél után fejeződött be - közölte a rendőrség.

 

(MTI)

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×