Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban

Időben jelzett egy második emeleti lakásban a szén-monoxid érzékelő csütörtök este Sopronban az Ógabona téren.

 

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakembereinek mérései egyaránt igazolták a helyszínen a mérgező gáz jelenlétét. A szolgáltató szakemberei a vízmelegítésre szolgáló kazán felülvizsgálatát írták elő és felhívták a figyelmet a szellőztetés fontosságára. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt személyi sérülés a helyszínen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a rendkívüli meleg időben is ugyanolyan fontos a gázüzemű berendezések (pl. vízmelegítő) biztonságos működéséhez a szellőztetés, a levegő utánpótlás biztosítása!

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.

A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

 

Fotónk illusztráció.

Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×