Hét perc figyelem: mit igényel a gyermek?

Hét perc figyelem: mit igényel a gyermek?

Az egyik hazai tejgyártó cég dobozán olvasható egy nemrégiben elkészült kutatás eredménye, miszerint egy átlagos magyar családban egy szülő napi szinten 7 percet tölt gyermekével. De mire elég 420 másodperc? Egyáltalán mennyit igényel a gyermek? A szakember mellett egy édesanya véleményére is kíváncsiak voltunk.

A reggeli kávé kortyolgatásakor pillantottam meg a döbbenetes tényt a tejes flakon oldalán. 7 perc! Naponta átlagosan ennyi időt tölt egy magyar szülő a gyermekével. A férjem meg is jegyezte: „Édesem, akkor te az átlag fölött teljesítesz!” Jól esett a kedves kritika, de több kérdés is záporozni kezdett bennem: tényleg elég időt töltök a kislányommal? Mennyi minden fér bele 420 másodpercbe? És egyáltalán: elég ez a gyerekek megfelelő fejlődéséhez? Nem szerettem volna a saját véleményemre hagyatkozni, így megkérdeztem néhány anyukát, köztük a két kislánnyal büszkélkedő Editet is.

A Kaizinger család története azért is izgalmas mert a lányok között mindössze 1 év a korkülönbség, így a kezdeti időszakban a szülőknek több fronton helyt kellett állni. A család hirtelen két kisemberrel gyarapodott, akik egyszerre szívták magukba az életet, a tudást. Edit nem tagadja, férjével nagy fába vágták a fejszéjüket, nehéz hónapok vannak mögöttük, de minden pillanat, napi fáradozás megérte, ami akkor és most sem merült ki 7 percben. „A lányoknak rengeteg energiájuk van, így igénylik a törődést. Most, hogy már „összenőttek” persze könnyebb a dolgunk, de mikor Hanga pici volt is igyekeztünk elég figyelmet fordítani az akkor 12 hónapos Lucára. Elég rövid volt az-az idő, amikor csak Lucára fókuszálhattunk, de nem érzem, hogy ebből hátránya származna, hisz a férjemmel együtt próbáltunk mindent megadni neki, nekik. Szeretünk a szabadban, sokat sétálunk, és bár már bölcsisek, most is törekszünk minél több időt együtt tölteni. Hét perc irreálisan kevés” – árulja el az anyuka, majd hozzáteszi, hogy a családjuk mind a négy tagjának fontos az, hogy közös élményekkel legyenek gazdagabbak.

De mit gondol a szakember? Marjai Kamilla úgy véli, 7 perc praktikus tevékenységekre – mint például az iskolatáska, vagy a reggeli szendvicsek összekészítése – talán elegendő, minőségi időtöltésre azonban semmiképp. „Nehéz egy bizonyos időt meghatározni azzal kapcsolatban, hogy a mindennapokban mennyi időt kell szánni csemetéinkre. Más-más életkorban, más-más igények merülnek fel, minőségi együttlétre mégis mindig szükség van, még felnőtt gyermek esetében is. Vagyis minden generáció más igényeket kommunikál, a bizalmi kötődés azonban időtlen és örök” – árulta el témával kapcsolatos gondolatait a pszichopedagógus.

A minőségi időtöltés egyébként sok problémára is megoldást nyújthat, a lényeg, hogy használjunk ki és éljünk meg minden pillanatot, amíg csak tudunk.

 

Szerző: P. Csapucha Adrienn

Fotó: Vadosné Kovács Éva

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×