Hétvégére visszatér a tél!

Hétvégére visszatér a tél!

Azt szokták mondani, ha valaki képességeihez képest túl magas posztra kerül, könnyen nagyot zuhanhat és összetörheti magát. Ez történik most időjárásunkkal is? A pinnyédi meteorológiai állomás előrejelzése a hétre.

A tavasz talán hirtelen, túl sokat akart? Két héttel ezelőtt télies március 15-ét prognosztizáltak, majd hirtelen 10 fokot emeltek a prognózison. Most mégis megkapjuk azt, amit „elmulasztottunk”? Az 1. ábra tanúsága szerint egy, a közép-atlanti térségből a Brit-szigetek nyugati részéig „settenkedő” alacsony nyomású képződmény előterében leszünk március 15-én, méghozzá egy Skandináviából lenyúló, két ciklon közti „magassági gerincben”. Ezért ünnepnapunkon még stabil lesz időjárásunk. Másnap viszont a Skandináv-félsziget felett „megizmosodó” anticiklon keleti oldalán megindul a hideg levegő kontinensünk fölé áramlása, mely a hétvégére egy igazi mediterrán „mélyciklont” generálhat, „visszavarázsolva” térségünkbe a telet, nem is akárhogy.

Deutscher Wetterdienst (Német Meteorológiai Szolgálat) komplex előrejelzési térképe március 15. 13.00 órára (CET)

 

Kedd hajnalban egy hidegfront felhőzete vonul áll felettünk, némi esővel áztatva a Kisalföldet. Napközben felszakadozik a felhőzet, s bár pár fokkal hűvösebb lesz, mint hétfőn, de nem fogunk fázni. Szerda délelőtt megélénkül az ÉNy-i szél, esetleg dél körül várható kisebb csapadék.

Ünnepnapunkon reggel fagypont köré süllyedhet a hőmérséklet, de napközben tavaszias idő lesz, futó záporok lehetnek, megélénkül a DK-i szél. Pénteken a változás első jeleként hajnalban, s a délelőtt folyamán kiadósabb eső lehet, de utána még megnyugszik a légkör. A mediterrán ciklon felhőzete a Kisalföldet szombaton a késő délutáni órákban érheti el, jelentős szélerősödéssel és lehűléssel.

 

Innen kezdve az előrejelzés bizonytalanná válik, a jelenlegi országos előrejelzések és európai modellek egy része szerint a Kisalföldön éjfél körül az eső havazásba megy át és vasárnap délelőttig erős ÉNy-i szél kíséretében jelentős mennyiségű hó hullhat. A havazás délutánra eláll, de a hőmérséklet napközben csökkenni fog, fagypont alatt marad, amint hétfőn is, és kedd hajnalban akár -10°C-ig süllyedhet. De ez már a „jövő hét zenéje”, várjuk ki a végét!

 

Jób atya, amatőr meteorológus

fotó: pixabay

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×