Hip-hopot táncolnak a Savoy Hotelben - sok fotóval, videóval

Hip-hopot táncolnak a Savoy Hotelben - sok fotóval, videóval

Az egyik leghíresebb magyar operettet tűzi műsorára szombaton a Győri Nemzeti Színház. A Bál a Savoyban az évad utolsó premier előadása, melyet Somogyi Szilárd rendezésében és Barta Viktória újszerű koreográfiájával láthat a közönség.

A történet Nizzában játszódik, egy nászútról hazaérkező szerelmespár boldogságát a férj viharos múltja zavarja meg, ugyanis Henri egy éjszakai együttlétről szóló, bármikor beváltható váltót adott egy brazil táncosnőnek, La Tangelitának. A tartozást a művésznő a Savoy Hotel nagyszabású bálján óhajtja behajtani, ahova a gyanakvó feleség is betoppan.

 

A férjet Nagy Balázs, Tangelitát pedig Lázin Beatrix alakítja

 

Az operett 1932-es magyarországi bemutatóját sikeres európai premierhullám előzte meg, sőt, Ábrahám Pál operettje Amerikába és Japánba is eljutott, s a szerző az öreg kontinens egyik legismertebb jazz-zeneszerzőjévé vált. A Bál a Savoyban is keveredik a hagyományos operett-hangzásvilág a jazz-es elemekkel, izgalmas, dallamos muzsikákat eredményezve, olyan örökzöld dalbetéteket, mint például a Toujours, l’amour; Kicsike vigyázzon, egyszer nagymama lesz; My golden baby és Az én nevem La Bella Tangolita.

A rendező, Somogyi Szilárd a Budapesti Operettszínházból érkezett a győri társulathoz. Koncepciója szerint a férfi és nő kapcsolatának örök érvényű kérdéseiről mesél a győri bemutató, s a könnyed operettnek tétet ad, hogy a történet groteszkségével és a felfokozott látványvilággal görbe tükröt tartanak a mai korszellem sajátosságai elé. Az operettet kirobbanó sikerrel játszották az ország szinte összes színházában, az elmúlt években azonban nem volt jellemző a repertoárokon.

 

A Musztafa beyt játszó Járai Máté hölgykoszorúban


„Időszerűvé vált a felfrissítése, újragondolása. Mai módon játsszuk, de közben megtartottuk az operett hagyományait. A zenéje a musical és az operett határán mozog, s abszolút alkalmas arra, hogy a fiatalok is felfedezzék a műfaj szépségeit” – hangsúlyozta a rendező, aki az újszerű stílusáról ismert Barta Viktória koreográfussal álmodta a győri színpadra az ismert történetet. Olyan fúziót hozott létre a győri tánckarral, melyben jól megfér egymással a charleston a hip-hopos elemekkel. „A hip-hop kultúrán belül található streetdance táncstílusokat hoztuk be a színpadra, melyek a '70-es években születtek újjá, s a közösségi táncokból indultak ki. Nagyon pozitívak, jó hangulatúak, mint egy operett, feltöltik azokat is, akik táncolják, s azokat is, akik nézik” – árulta el a koreográfiáról Barta Viktória.

 

A főszereplők, Mózes Anita, Nagy Balázs, Mahó Andrea és Járai Máté

 

A darab főszerepeit Járai Máté és Mózes Anita, valamint Mahó Andrea és Nagy Balázs játsszák. Utóbbiak jól összeszokott párosként állnak újra a közönség elé, hiszen számos darabban alakítottak már szerelmeseket. Örülnek, hogy újra egymásra találhatnak a színpadon, a műről pedig azt mondták: érzelmes, humoros, s az alkotópáros által egy igazán különleges és szórakoztató darab született.

 

A Győr+ TV stábja ott járt az egyi jelmezes próbán, érdemes megnézni a felvételt!

 

Z. A.
Fotó: Orosz Sándor

Csatolt galéria: Bál a Savoyban
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×