Hobbicicatartók ABC-je

Hobbicicatartók ABC-je

Kedves cicatartó olvasóinknak szeretnénk kedveskedni az alábbi sorokkal. Néhány praktikus tanács cicáink tartásával kapcsolatban.

Tisztáznunk kell elsősorban azt, hogy milyen tartási körülmények azok, amelyek praktikusak számunkra, és háziállatunk is meg tudja tartani egészségét, fizikai kondícióját és szellemi frissességét. Az erdei macskákat viszonylag rövid ideje háziasították, ezért könnyen visszavadulnak, ha hagyjuk őket. Az erdei macskák magányos, területvédő állatok. Általában csak kölyökkorukban és a szaporodás időszakában találkoznak fajtársaikkal. A társas viselkedés formáit kölyökkorban sajátítják el. Ezért viszonylag könnyen tarthatók lakásban egyedül.

 

 

Fontos azonban, hogy környezetüket folyamatosan felügyeletük alatt tarthassák. Jó, ha kilátnak az ablakon, és ne akadályozzuk őket abban sem, hogy területüket körbejárhassák. Három különböző típusú tartásuk ismert hazánkban. Az első és legismertebb forma a ház körüli tartás. Ilyenkor cicánknak ételt és italt kell folyamatosan biztosítanunk, valamint egészségügyi ellátást. Télen is fagymentes vizet, jó minőségű házi eleséget vagy tápot az évszaktól függően. Elengedhetetlen a vakcinázásuk különféle megbetegedésekkel szemben, valamint a veszettség ellen is oltatnunk kell őket. Kell még féregteleníteni, és a különböző káros rovarokkal szemben is védetté tehetjük őket speciális állatgyógyászati készítményekkel. Ha sérülést látunk rajtuk, azt azonnal el kell látni. Mindenképpen ajánlom a kasztráltatásukat, és ezek a tennivalók érvényesek a két másik tartási módra is. Tartsuk szem előtt, hogy a megelőzés mindig fokozott figyelmet igényel, mert az egyes problémák gyógykezelése nehézkes, drága és kimenetelük is kétséges lehet.

 

 

A következő tartási mód a vegyes. A részben a házban, részben pedig a szabadban forma. Ilyenkor a legjobb megoldás cicaajtót tetetnünk a bejáratra, és így szabadon közlekedhet, illetve télen bejöhet, ha fázik. Van ennek a módszernek egy korlátozott változata is, amikor a cica az előszobába bejöhet, vagy a felügyeletünk mellett a lakás többi részébe is, azonban az előszobában mindig jó étel, friss és szobameleg víz, valamint temperált hőmérséklet fogadja még a téli időszakban is. Ez a kettő tartási mód vidéki környezetben ajánlott, viszont a városi életmód nagyon sok veszélyt rejt magában a cica számára.

 

 

A harmadik módszer a tisztán lakásban tartás. Ilyenkor nincs kontaktus más cicákkal és különféle külső veszélyforrásokkal. A benti tartás egyéb problémákat vet fel úgy az állat, mint az állattartó részéről. Természetesen azt is tudnunk kell, hogy a cicák életkora kb. 15 év szabályozott körülmények között. Hosszú időn keresztül leszünk felelősek választott társunkért, és ezt soha ne feledjük! Gyereknek ne vegyünk háziállatot! A gyerek saját magáért sem tud felelősséget vállalni, nemhogy egy másik lényért. A lakásban tartott cicának szüksége van még almos edényre és alomra is. Alapszabály, hogy minden egyes példányra jusson egy almos edény. Naponta, de maximum kétnaponta kell takarítanunk, ellenkező esetben szagos lesz. Egy cicát tarthatunk viszonylag problémamentesen, azonban több cica esetén fokozott konfliktushelyzetek állhatnak elő. Ideges, pörgős életű embernek nem való háziállat, mert mindkét félnek büntetés az együttélés.

 

 

A keleti típusú cicák élénkebbek, míg a britek közepesen, a perzsák pedig nagyon lusták. Mindenki a saját vérmérsékletéhez válasszon cicát. Általában, és különösen a hölgyek szeretik mindenféle emberi tulajdonsággal felruházni kedvencüket, azonban az érzelmi típusú megközelítésnél sokkal hasznosabb a gondos és tudatos foglalkozás kedvencünkkel! Hamis állítás az, hogy csak már egyszer szült nőstény állatokat lehet kasztráltatni. Minél előbb végeztetjük el ezt a műtétet, annál több bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat! Igaz ez a kandúrokra is, hiszen ivarérettségük elérkeztével vizeletük szaga némely esetben elviselhetetlen. Kedvenceink természetesen nagyon sok mókás és kedves perccel ajándékoznak meg minket, abban az esetben, ha megfelelően gondoskodunk róluk!

 

Szöveg és fotó: Nagy Ferenc

Csatolt galéria: Cicák
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×