Hófúvásra figyelmeztetnek!

Hófúvásra figyelmeztetnek!

Elsőfokú riasztást adott ki hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat késő délután.

Elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben. Az érintett térségek friss hóval fedett területein a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az érintett területekről ide kattintva tájékozódhatnak!

 

HAVAZÁS, OLVADÁS

Estig, késő estig további havazás várható (a legtovább délkeleten, keleten eshet), amelyet nyugat felől elsősorban a Dunántúlon több helyen havas eső, eső vált fel. Délután, este átmenetileg a középső megyékben is lehet havas eső (esetleg eső). Kis valószínűséggel, átmeneti jelleggel a csapadék végén (főként a középső országrészben) kis mennyiségű ónos eső sem kizárt. Összességében (késő estig) a Nyugat-Dunántúlt leszámítva általában 2 - 7 cm közötti friss hó valószínű. A Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein (kb. 300 m felett) azonban 10-15 cm is hullhat. Az éjszaka második felében és vasárnap napközben már csak helyenként (nagyobb eséllyel középen és nyugaton) várható kisebb havazás, havas eső, hózápor (kb. lepel - 1, 2 cm ). Síkvidéken a hőmérséklet várhatón előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog vagy elolvad. Éjszaka főként nyugaton olvadhat, majd vasárnap napközben az ország északkeleti harmadának kivételével ismét olvadás valószínű.

 

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS

A megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá (ált. 60-75, néhol > 75 km/h) fokozódó északnyugati, északi szél, a hó állagától függően hófúvást okozhat. Erre a legnagyobb esély a Dunántúli-középhegység mellett vasárnaptól az ország keleti harmadán van.

 

Forrás: met.hu

Fotó: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×