Hogyan válasszunk növényeket?

Hogyan válasszunk növényeket?

Növények kiválasztásánál az extrém, szélsőséges igényeket vegyük először figyelembe. Akik már régóta kertészkednek, tudják, hogy ha a talajnak és fekvésnek megfelően választunk, az óriási előnyt jelent a növények fejlődésében, míg ennek az ellenkezője problémák forrása lehet.

Gondoljunk csak bele, hogy az öreg diófa alatt nem nő meg a fű, vagy a száraz, homokos talajon folyamatosan kiég; vagy a közterületre ültetett fánk a légvezetékeket eléri és még a szomszéd udvarát is „teleszemeteli” lombbal. Hasonló kellemetlenségek megelőzéséhez és a helyes növényválasztáshoz szeretnék hozzájárulni azzal, hogy extrém helyzeteket és igényeket figyelembe véve készítettünk egy összeállítást különböző növényfajtákból.

Kezdjük is az utcán. Szűk utcában lakunk, sok a légvezeték a ház előtt, vagy csak nem szeretünk sok lombot söpörni ősszel. Először is jöjjenek a gömbkoronát nevelő fák, melyek maximum 3–6 méter magasra nőnek. Ezek minden esetben oltott fák: Acer platanoides ’Glubosum’ (gömbjuhar), Catalpa bignonioides ’Nana’ (gömbszivar), Fraxinus ornus ’Mecsek’ (gömbkőris), Morus alba ’Fegyvernekiana’ (gömb fehér eper), Prunus xeminens ’Umbraculifera’ (gömb hibrid meggy) Robina pseudoacacis ’Umbraculifera’ (gömbakác).

Néhány fa, amely kis koronát nevel, azaz 4–6 m magasra nő kifejlett korára: Acer tataricum (tatár juhar), Crataegus x lavallei (fényes levelű galagonya), Koelreuteria paniculata (csörgőfa), Malus x purpurea (díszalma), Sorbus dacica (erdélyi berkenye). Utóbbi időben ismét kedveltté váltak a lomblevelű örökzöld növények. Ezekből is kiváló sövény nevelhető, mely egész évben biztos takarást biztosít a kíváncsi szemek elől: Berberis julianae, Prunus laurocerasus (babérmeggy), Pyralautha hibridek (tűztövis), Viburnum ’Pragense’ (prágai bangita). Jó vízgazdálkodású talajba, de árnyékos részre is ültethetők: Euonymus japonicus (japán kecskerágó), Ilex fajták (magyal), Mahonia aquifolium (mahónia). Ha szűk helyünk van, de a kerítés a miénk (a szomszédba csak az ő írásos engedélyével szabad növényt futtatni), és tudunk rá növényt futtatni, mert olyan a felülete, akkor a következőkből tudunk választani: Clematis vitalba (Klematiszok), Hedera helix (borostyán), Hedera hibernica (borostyán), Lonicera japonica (japán lonc), Reynoutria aubertii (tatár iszalag).

Szeretnénk örökzöld fenyőféléket is ajánlani sövénynek, de ezekről tudni kell, hogy a mostanában megjelenő rovarkártevők (fenyőszú, díszbogár) miatt növényvédelmet igényelhetnek, főleg ez nagyon száraz talajoknál a leggyakoribb. Mielőtt ezekből választunk, vegyük figyelembe kertünk adottságait, és érdemes a szomszédoknál lévő növényeket (fenyőféléket) szemügyre venni, mert ha már ott megtalálhatóak, akkor nálunk is meg fog jelenni. Ezek tehát a következők: x Cupressocyparis leylandii (Lejland ciprus), Picea abies (közönséges luc), Picea pungeus (szúrós luc), Taxus baccata (tiszafa), Thuja occideutalis fajták (nyugati tuja), Thuja plicata (óriás életfa). S talán a legtöbb probléma a kicsi, belső vagy nagy növényekkel benőtt árnyékos udvarokkal van, ahol már mondhatni a fű sem nő. Ezeket tehát gyeppótlónak is nevezzük. Sok kertbarát az árnyékos részekről, kertekről le is mond, pedig szerencsére számos növényből tudunk választani. Csak néhány díszcserje, mely árnyékos részen is szépen fejlődik: Cotoneaster bammeri (madárbirs), Cotoneaster ’Skogholm’ (madárbirs), Euonymus fajták (kecskerágó), Hedera fajták (borostyán), Hypericum calycium (bőrlevelű orbáncfű), Lonicera japonica (japán lonc).

És néhány lágyszárú évelő: Hosta fajok és fajták (árnyékliliom), Vinca major (nagy meténg), Vinca minor (kis meténg), Epimedium fajok (tündérvirág), Geranium x magnificum (pompás gólyaorr), Páfrányfélék – főleg fenyőfélék alatt mutatósak. Végezetül pedig ajánlunk növényeket a nagyon száraz, homokos kertekbe, sőt akár „extenzív” tetőkertekbe vagy madáretetők tetejére is, amik a tűző napot igénylik: Sedum fajok (varjúháj), Sempervivum sp. (kövirózsák). Ezek a növények nagyon dekoratívak és minimális gondozást igényelnek.

 

Szerző: Nagykutasi Viktor kertész-szakíró
Fotó: Halfpoint/Shutterstock.com

(x)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×