Horrortúrával nyílnak meg idén a műtermek kapui

Horrortúrával nyílnak meg idén a műtermek kapui

Horrortúrával érkezik a 11. Nyitott Műtermek Délutánja október 21. és 22. között. A kétnapos esemény ideje alatt a közönség bepillanthat a kulisszák mögé. Az első napon a műteremházaké a főszerep, az érdeklődők ellátogathatnak többek között a LAOS, az Art Quarter Budapest, a Budapest Art Factory és az Eleven Blokk műteremházakba, másnap pedig tematikus sétákra várják a közönséget a szervezők.

A Nyitott Műtermek Délutánja című kezdeményezést Bérczi Linda művészeti menedzser hívta életre 2012-ben, azóta évente kétszer rendezik meg az eseményt. A program célja, hogy a műtermi látogatások és a művészekkel való találkozás által az érdeklődő közönség közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotások megértéséhez, és hogy a későbbiekben is aktív figyelemmel kísérje a program kapcsán megismert művészek alkotói pályafutását. Az interaktív tárlatvezetések és a kötetlen beszélgetések arra inspirálják a közönséget, hogy kilépjenek a szemlélő szerepéből és váljanak részesévé ennek a színes és izgalmas művészeti világnak. Az őszi eseményen több mint ötven alkotóval találkozhat a közönség.

LAOS_Nyitott_Mutermek_Delutanja

Az első napon, október 21-én négy különleges műteremház várja az érdeklődőket inspiráló beszélgetésre vagy akár csak passzív nézelődésre. Az egyik helyszín a LAOS (L Art Open Studios) műteremház és kiállítótér, ahol nemcsak a művészekkel találkozhatnak, de megtekinthetik az Áttűnés című tárlatot is, amely Hermann Zsófia munkáit mutatja be.A pár perc sétára található Art Quarter Budapest nevű független kulturális intézményben a hazai művészek mellett a rezidencia programjának köszönhetően nemzetközi művészekkel is találkozhatnak látogatók, továbbá megtekinthetik Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević csoportos kiállítását Forecasting Broaken Past címmel.A Budapest Art Factory indusztriális tereibe most utoljára pillanthatnak be az érdeklődők és nézhetik meg Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor és a vendégművész Gawie Hubert (ZA) műtermeit.A negyedik műteremház-együttes, az Eleven Blokk a Bartók Béla úton hét, egymástól pár percre lévő helyszínt foglal magában, ahol a túrák alatt több mint egy tucat művész műtermének kapui nyílnak ki a nagyközönség számára.

LAOS_Nyitott_Mutermek_Delutanja

Másnap, október 22-én egy-egy séta keretében lakásműtermek rejtekébe látogathatnak el az érdeklődők. Így a Paletta túra – színes vasárnap című művészeti túra keretében megtekinthetik Kontra Ágnes, Hollós Ádám és Papageorgiu Andrea festő műtermét. A séta során a festészet változatos arcait ismerhetik meg a résztvevők: felsejlő természeti jelenségek hívnak belső utazásra, társadalmi lenyomatokat fedezhetnek fel ember és környezetének vagy éppen saját lelkének viszonyáról. Egy bérház földszinti kislakása, egy üzletház VI. emeleti bérleménye és egy földalatti köztér. Mindegyik helyszín az alkotás különleges atmoszférájú színtere, ahova az Utazás a „vásznam” körül: műértés szuteréntől metrószintig című séta alkalmával most bepillanthatnak az érdeklődők. A túra során Gaál Kata, Fábry Katalin és Horváth Dániel alkotásai, műtermei és gondolatai közt teszünk nagyívű utazást. Az délután kezdődő Horrortúra elnevezésű programon a bátrabb látogatók pedig betekinthetnek Kis Róka Csaba, Verebics Ágnes és Kozma Andrea műtermeibe. A túra során három, fő témájában hasonló, de más-más megközelítéssel dolgozó művészt ismerhet meg a közönség. Az Élet Menetétől a VLMIbe, avagy az alkotás sokszínűsége című túra a Március 15. téren indul, Kelemen Zénó Élet Menete című szobrától a VLMI-műhelybe, ahol Boros Mátyás, Szántói Lilla, Bíró Gergő és Szőke Dániel Bogdán egy térben egyesítik a képző- és az alkalmazott művészetet.

 

A teljes program és a jegyinformáció a www.nyitottmutermek.hu oldalon található.

Forrás: kultura.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×