Hosszabb élethez segít a kávézás

Hosszabb élethez segít a kávézás

Friss eredmények szerint a kávéfogyasztásnak jótékony hatásai vannak egészségünkre, és naponta mintegy kilenc perccel hosszabbítja meg élettartamunkat.

Két új tanulmány, köztük a valaha kávéfogyasztással kapcsolatban végzett legnagyobb, feltárta, hogy naponta egy csészényi a folyadékból csökkenti az elhalálozás rizikóját kifejezetten keringési vagy emésztési problémákhoz kapcsolhatóan. A kávézás a jelek szerint akár évekkel toldhatja meg az élettartamot.

Míg a kutatók szerint több vizsgálat szükségeltetik annak bizonyítására, hogy ténylegesen a kávé áll a megfigyelt hatások mögött, a szakértők úgy hiszik, az italban található antioxidáns növényi vegyületek, nem pedig a koffein maga a felelős a potenciálisan jótékony hatásokért.Az Imperial College London és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) szakemberei 10 európai ország több mint félmillió lakosának kávéfogyasztási szokásait és egészségi állapotát vizsgálta meg. Kiderítették, hogy a naponta legalább három csészét megivó férfiak 18 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg, mint a kávéval nem élők, a nőknél 8 százalékos volt ugyanezen időszakra vetítve ez az arány.A szakértők üdvözölték a két tanulmány kiterjedt mivoltát, de figyelmeztettek, hogy további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, a megfigyelt hatások ténylegesen a kávénak, és nem egyéb tényezőknek köszönhetőek.

Egy csésze kávé (Fotó: AFP)

Veronica W. Setiawan, az amerikai tanulmány vezetője szerint a kávé nagyon sok antioxidánst és fenolvegyületet tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a rák megelőzésében. Bár a tanulmány nem tárja fel, mely vegyület szolgálhat egyfajta „elixírként” a kávéban, de az egyértelmű, hogy a kedvelt ital az egészséges táplálkozás része lehet.

A kutató és csapata 185 ezer 855 afrikai amerikai (17%), hawaii őslakos (7%), japán-amerikai (29%), latin-amerikai (22%) és amerikai (25%) adatait vizsgálta meg. Az alanyok életkora a 45-75 év közé esett. Kérdőívet töltettek ki velük táplálkozásukról, életvitelükről, családi és személyes egészségügyi hátterükről. Kávéfogyasztási szokásaikról a tanulmány kezdetén beszámoltak, majd öthetente frissítették ezeket az adatokat, emellett azt is jelezték, hogy koffeines vagy koffeinmentes kávét ittak. Az átlagos követési időtartam 16 év volt.

A résztvevők 16 százaléka nem fogyasztott kávét, 31 százalékuk napi egy csészét, 25 százalékuk kettő-vagy három csészét, 7 százalékuk pedig négy vagy még több csészényit ittak egy nap. A fennmaradt 21 százalék rendszertelen kávéfogyasztásról számolt be. A tanulmány időszaka alatt 58 ezer 397 résztvevő – 31 százalék – hunyt el. Kardiovaszkuláris betegség (36%) és rák (31%) volt a vezető halálok.

Az adatokat az életkor, nem, nemzetiségi hovatartozás, dohányzási szokások, végzettség, korábbi betegségek, energikus fizikai terhelés és alkoholfogyasztás szerint csoportosították.

Setiawan korábbi kutatásában már kimutatta, hogy a kávé csökkenti a májrák és a krónikus májbetegség rizikóját. Jelenleg azt kutatja, mennyiben járul hozzá a kávé a specifikus rákfajták kialakulásának kockázatához.

hirado.hu

Fotó: EPA/Abed Al Hashlamoun

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×