Brüsszelben járt a győri gasztronómia

Brüsszelben járt a győri gasztronómia

Városunk nemcsak kitűnő ételekkel, de egy csipetnyi kultúrával is készült a Hungastry Fesztiválra, megfűszerezve némi tudománnyal, izgalmas kísérletek formájában. Győr nagy sikert aratott a belga fővárosban.

A múlt hétvégén Brüsszelben megrendezett Hungastry Fesztiválon Győr kiemelt szerepet kapott. Ahogy dr. Lipovits Szilárd jegyző a rendezvény megnyitása alkalmából fogalmazott, Győrről a gasztronómia területén is sok érdekességet lehet elmondani. Beszédében kitért gasztronómiai hagyományainkra, városunk népszerű fesztiváljára, a Stílusos Art Piknikre, amely az ízeket társítja a kultúrával, de az olyan különlegességekre is, mint Jedlik Ányos, a szóda és a fröccs története, valamint Győr ételkultúrájának jelenére, a Győri Bornapokra és Fröccsfesztiválra is. A már említett Stílusos Art Piknikből a brüsszeli közönség is ízelítőt kapott a győri sátorban.

 

 

Városunk csapata a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum vezetésével nemcsak a kulináris különlegességeket, de kultúránkat, sőt tudományunkat is bemutatta a fesztiválon. A program látogatói rövid betekintést nyerhettek a szódakészítés európai történetébe, kóstolók alkalmával megyénk italkultúrájába is. Kitelepült A Pult is a Rómer Házból a „Pia Joe” elnevezésű piaggio gasztromotorral.

Győrben is tanult a 40 éve elhunyt Öveges József Kossuth-díjas piarista szerzetes, tanár, tárgyiasult és szellemi hagyatéka tovább él a városban. Tiszteletére látványos kísérleteket is láthattak az érdeklődők, elsősorban a gasztrofizika témaköréből Mészáros Péter győri fizikussal, a Rómer-múzeum Öveges-hagyatékának gondozójával.

 

 

A győri standon videoinstalláció formájában láthattak „kiállítást” a vendégek „Gasztrotémák a magyar fotóművészetben” címmel, Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató, az Art Piknik társalapítója és művészeti vezetője szervezésében, a budapesti Vintage Galéria támogatásával.

A győri standon bemutatkozott az Op-Art – Plastr design workshop is, amely a gaszrokultúra kiegészítő kellékeire, tányérokra, tálakra fókuszált, méghozzá Victor Vasarely mozaikjai által inspirálva.

 

Szerző: Papp Zsolt

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×