Ideiglenes piac a vásárcsarnok felújítása alatt

Ideiglenes piac a vásárcsarnok felújítása alatt

A győri Vásárcsarnok rekonstrukciójának és a hozzá tartozó parkolólemez építésének tervezett lépéseiről és ütemezéséről tartott tájékoztatót szerdán a Győr-Szol Zrt. A Vásárcsarnok üzleteinek bérlői, árusai és dolgozói az építkezés idején egy ideiglenes piactéren folytatják munkájukat.

Rotter Zsolt üzletágvezető ismertette a várható felújítás menetét. Az előzetes tervek szerint július második hetében kerül sor a szerződéskötésre a közbeszerzésen nyertes konzorciummal, amennyiben a közbeszerzési hatóságoktól nem érkezik észrevétel az eljárással kapcsolatban. Ezután kerülhet sor a Vásárcsarnok melletti parkolólemez építésére és az épület felújítására, majd megkezdődik az ideiglenes Vásárcsarnok építése, amelyre 40 nap áll rendelkezésre. Ez idő alatt elbontják a győriek által csak „MATÁV” játszótérnek nevezett területet és ideiglenes murvás parkolót építenek a majdani vásárlók számára, amely körülbelül 50 parkolóhelyet jelent. A jelenlegi parkolókból csak anynyit vesznek el, amennyi feltétlenül szükséges az ideiglenes piactér kialakításához, ígérte a munkálatok kezdetéről Rotter Zsolt.

A szerződéskötés után 10 napon belül át kell adni a munkaterületet kivitelezőnek, és lezárják a jelenlegi murvás parkolót, így a Herman Ottó és a Lehel utcában korlátozzák a parkolást az építési munkálatok aktuális igényeinek megfelelően.

Július utolsó napján zárják le a szerződéskötéseket az ideiglenes piacon árusítókkal, előtte egyeztetnek minden bérlővel, hol lesz a helye az 1.400 négyzetméter alapterületű ideiglenes piactéren. Ez a terület kisebb, mint a mostani, így kérik a bérlőket a rugalmas együttműködésre az árusítóhelyek méretének és számának korlátozottsága miatt. Az új bérleti díjakról személyes egyeztetés során szerződést kötnek, az árakat úgy kalkulálták az átmeneti időszakra, hogy tudják, az ideiglenes árusítóhelyek nem ugyanazokkal a feltételekkel rendelkeznek, mint a régiek.

 

A vásárcsarnok látványterve

 

Augusztus 20-tól elkezdődik a kiköltözés a Vásárcsarnokból, a bérlők telepített konténerekbe rakhatják ingóságaikat. Az üzletágvezető ígéretet tett arra: próbálják figyelembe venni az egyedi igényeket és minden tőlük telhetőt megtesznek a költözés gyors és zökkenőmentes lebonyolításáért. Nem egyszerű feladatra vállalkoznak, mert a Zöld város kialakítása Győrben elnevezésű projekt keretében a Vásárcsarnok rekonstrukciója és a hozzá tartozó parkolólemez kialakítása nem csak az árusokat, eladókat, de a városrész, és tulajdonképpen egész Győr lakosságát érinti. A költözéssel egy időben elkezdődik a tájékoztató és reklámkampány az ideiglenes piac népszerűsítésére, a lehető legtöbb fórumon, szórólapokon és a helyi médián keresztül tájékoztatják a város lakosságát, hová költöztetik ideiglenesen a győriek kedvenc piacát.

Az augusztus a közlekedésben is változást ígér az ott lakóknak a Verseny utca–Szigethy Attila úti csomópont építésével, amely a Verseny utca meghosszabbítását, be- és kikanyarodási lehetőséget a Szigethy Attila útról a Verseny utcába, jelzőlámpás csomópont építését jelenti. A csomópont várhatóan őszre készül el.

Augusztustól a csarnok melletti büfésor árusítóhelyeit is bezárják, addig az épületegyüttest leválasztják az épülő parkolólemez munkaterületéről. A hónap utolsó napjára készül el az ideiglenes piac, amelyben egy nagy sátor, 6 faház, 37 konténer és 96 darab őstermelői asztal biztosítja az árusítást. A területen kiépített közművek, piaciroda és illemhelyek várják az árusokat és a vásárlókat.

Szeptember 1. és 10. között kerül sor a vásárcsarnok jelenlegi épületének kiürítésére, mindeközben szeptember 4-én megnyitják a vásárlók előtt is az ideiglenes piacot.

A parkolólemez kivitelezése 2019. március végére befejeződik, amely a Vásárcsarnok parkolási gondjait enyhítené. Jövő nyárig a beruházás ideje alatt a Tesco előtti téren lehetőséget biztosítanak az árusítás folytatására, de számolni kell azzal, hogy a munkavégzés ideje alatt korlátozások lehetségesek, hogy jövő év szeptemberében már egy felújított Vásárcsarnok és hozzá tartozó parkolólemez várja a piacra járó győrieket.


Szerző: Szabó Csilla
Fotó: Marcali Gábor
Látványterv: Sándor János építészmérnök, vezető építész tervező

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×