Időjós Medárd

Időjós Medárd

Medárd napjához, amely június 8-án van, Európa szerte időjárási regulák fűződnek, amelyek évszázados megfigyeléseken alapulnak.

Ha Medárdkor esik, akkor negyven napig esik – talán ez a szólás, amelyet legtöbben ismerhetünk. Fordítva is igaz lehet, ha ezen a napon nem esik az eső, akkor negyven napos szárazság következhet.

E nap időjárásából a termésre is lehet következtetni. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyenge lesz.

Ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. Baranya és a Muravidék szőlősgazdái szerint, ha ekkor esik, rossz szőlőtermésre kell számítani, viszont a szénatermés bő lesz.

 

illusztráció: eumet.hu

 

Szent Medárd frank származású, katolikus püspök (576.), a flandriaiak megtérítője volt. Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának.

A püspök szent életű, jámbor ember volt, halála előtt meghagyta társainak, hogy ne a katedrálisban temessék el, hanem annak az udvarán, hogy az arra járók lába, és a mennyből aláhulló édes eső szabadon érhesse a sírját. Ez így is történt, de, 971. július 1.-én a szerzetesek úgy döntöttek, hogy a püspök nem nyugodhat kint az udvaron. Ezért kiásták a sírt, a hamvakat pedig bevitték a templomba. A temetés napján hatalmas eső kerekedett, és negyven napig tartott. Úgy tartják azért, mert a szerzetesek nem vették figyelembe a püspök kérését.

 

forrás:.eumet/ sokszinuvidek

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×