Idősbarát régió kialakítása a cél

Idősbarát régió kialakítása a cél

Az év elején indult közös magyar-osztrák program célja, hogy idősbarát régió legyen a nyugat-dunántúli térség. Az összefogás azért jött létre, hogy az idősek, valamint hozzátartozóik a lehető leghosszabb ideig maradhassanak megszokott életkörülményeikben, önállóan, de mégis kellő gondoskodás mellett.

 

A partnerek – a határ menti térségekben működő szociális ellátó szervezetek – pályázaton nyertek uniós támogatást, az összesen több mint 415 millió forintos projekthez. A program gesztora Győr, ahol számos jó gyakorlat működik az idősellátásban.

Az időskorral és azzal összefüggésben lévő ápolási, gondozási feladatok egyre komolyabb kihívást jelentenek hazánkban is. Erre keresik a hatékony választ közösen magyar és osztrák partnerek egy Interreg projekt keretében.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úgy látja, hogy az idősellátást érintő, már meglévő alapelvek jól működnek Győrben, de mindenképpen stabilizálni, esetenként pedig finomítani kell azokat. „Gondolok itt a házi-gondozó-, illetve vészjelző-szolgálat erősítésére és kiterjesztésére, illetve a kórházból kikerülő betegek otthoni ápolására. Nem elég, hogy otthoni környezetben tölthessék a mindennapjaikat. Az objektív feltételek biztosításán túl számukra a törődés és a támogatás jelenti a legtöbbet, és az, hogy ne érezzék magányosnak magukat” – fejtette ki dr. Somogyi Tivadar alpolgármester.

Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) igazgatója a projekt részleteiről beszélt. Kiemelte, hogy az idősbarát régió „megteremtéséhez” hosszútávú, határon átnyúló együttműködésre van szükség, három évet ölel majd fel a megvalósítás. A több mint 200 fős kísérleti projektekben 6 fő esetmenedzser segít majd. Az ő feladatuk az, hogy az időseket hozzájuttassák a számukra leginkább megfelelő ellátásokhoz. Ez megvalósulhat intézményi kereteken belül is, de kitekintve a szociális szférán túl is segíthetik a szépkorúak eligazodását az esetmenedzserek.

„Hiánypótló projektként – bár korábban már volt egy hasonló kezdeményezésünk Győr városával karöltve – is említhetjük, hiszen Győr gesztorként szerepel a programban, az eredmények pedig Szombathelyre, Zalaegerszegre jutnak el, illetve osztrák partnereink is beépítik saját ellátási rendszerükbe a tapasztalatokat” – hangsúlyozta a program jelentőségét az EESZI igazgatója.

A szakemberek szerint a projekt tovább növelné az időskorral kapcsolatos társadalmi tudatosságot, sőt a döntéshozók figyelmét is ráirányítaná a probléma jelentőségére.

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×