Idősbarát régió új modellprogrammal

Idősbarát régió új modellprogrammal

Hazánkban a lakosság egyötöde időskorú – ezzel a problémával foglalkozik a most induló osztrák–magyar projekt, amelynek nyitókonferenciáját a napokban tartották. Két határon túli település mellett Szombathely, Zalaegerszeg és Győr is részt vesz a munkában.

„Az első lépésben felmérjük, miként működnek az adott településeken az egészségügyi és a szociális ellátórendszerek, illetve, hogy ezek mennyiben elégítik ki az ott élő idősek szükségletét. A kutatási folyamatból majd kialakul egy kép, ami az alapja lesz annak a modellprogramnak, amit szeretnénk bevezetni” – mondta el Kulcsár Lászlóné, a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

„A cél az, hogy az időskorúak a lehető legtovább a saját környezetükben maradhassanak, és ebben a családtagok, illetve a szakemberek segítsék őket. Ehhez képzésekre, tapasztalatcserékre és a szolgáltatások bővítésére van szükség” – emelte ki Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere megjegyezte: az érintett településeken eddig is számos lépést tettek a magas színvonalú idősellátás érdekében, a határon átnyúló projekt ezekhez új módszertani ötleteket tehet hozzá.

Az Age-friendly Region projekt keretében a magyar oldalon zajló munkához pályázati forrásból 150 millió forintot biztosított az Európai Unió az Interreg program részeként.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×