Így közlekedj kerékpárral biztonságosan

Így közlekedj kerékpárral biztonságosan

A csornai rendőrök interaktív, gyakorlati jellegű foglalkozást tartottak gyermekeknek a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól.

A Csornai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési szakemberei a Csornai Városnapon  vettek részt a hétvégén. A gyermekek számára tartott prevenciós foglalkozásokon ismertették a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedésre vonatkozó KRESZ szabályokat. Felhívták a figyelmet a kerékpár kötelező tartozékainak fontosságára, valamint a látás és láthatóság kiemelt szerepére.

A gyermekeknek lehetőségük volt a mobil kerékpáros tanpálya kipróbálására, ahol ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük.

 

A rendőrök az alábbi baleset-megelőzési tanácsokat adták a résztvevőknek:

- 12 év alatti gyereknek tilos főútvonalon kerékpározni!

- A kerékpárosnak karjával jelezni kell irányváltási szándékát, miután hátra nézve meggyőződött arról, hogy nem kezdte-e meg előzését egy másik jármű!

- Amennyiben kiépített vagy jelzett kerékpárút nem áll rendelkezésre és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, a kerékpárosok a gyalogosok közlekedésének zavarása nélkül közlekedhetnek a járdán is.

- A kijelölt gyalogos átkelőhely előtt – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés –, a kerékpárról le kell szállni, és át kell tolni az úttesten.

- Ha a kerékpárutat úttest keresztezi, a biciklis még akkor is kellő körültekintéssel haladjon át, ha neki van elsőbbsége!

- Elindulás előtt ellenőrizzük a kerékpár műszaki állapotát, a fékek és a világító berendezések működését!

 

Forrás: police.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×