Így közlekedjünk télen az autópályán!

Így közlekedjünk télen az autópályán!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós tanácsai – a téli időszakban - az autópályán történő biztonságos közlekedés elősegítése érdekében.

Az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszának forgalma jelentősen nőtt az elmúlt években. A pálya megyei szakaszát a megyei rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztálya felügyeli. Tapasztalataik és az e térségre vonatkozó baleseti számadatok azt mutatják, hogy szinte mindennap történik közlekedési baleset a sztrádának ezen a 72 kilométeres szakaszán. Bár a bekövetkezett balesetek többsége szerencsére csak anyagi kárral jár, mégis minden évben előfordul néhány nagyon súlyos, akár emberéletet is követelő tragédia.

A téli időszakban az autópályán való közlekedés során is figyelni kell a megváltozott időjárási viszonyok miatt kialakuló baleseti tényezőkre, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a gépjárművezetőket, hogy fogadják meg az alábbi tanácsait:

- Az autópályán bekövetkezett balesetek közül vezető helyet foglalnak el az úgynevezett utoléréses balesetek, amelyek a nem megfelelő követési távolság tartása miatt következnek be. Tapasztalatok szerint, amíg a járművezetők a főutakon, mellékutakon a téli időjárás beköszöntével jóval óvatosabban közlekednek, addig az autópályán éppen ebben az időszakban nő az ütközések száma. A gépkocsivezetők gyakran úgy gondolják, hogy az autópályákon minden esetben a nyári utakhoz hasonló minőségű utakon autózhatnak, hiszen a sztrádát folyamatosan és különös figyelemmel takarítják. Azonban fontos megjegyezni, hogy télen a takarítás ellenére itt is előfordulhatnak csúszós, nedves útszakaszok, amelyek veszélyt jelenthetnek a nagyobb sebességgel közlekedőkre még akkor is, ha a gépkocsi nem is éri el az itt megengedett legnagyobb sebességet.

- A csúszós útszakaszon bekövetkezett balesetek során gyakran előfordult, hogy a feltorlódott járműsorban újabb ütközések történtek. Ennek oka szinte minden esetben az, hogy a járművezetők figyelmetlensége miatt a sor végén álló autóba rohan egy hátulról érkező jármű. Ilyenkor további problémát okozhat, ha a feltorlódott autók nem tartanak kellő távolságot egymás között, így ütközéskor a sorba hajtó jármű egymásba tolja a többi autót.

- Fontos megfogadni, ha valaki balesetet szenved, vagy műszaki hiba miatt megállásra kényszerül a sztrádán, utasaival együtt a lehető legrövidebb időn belül hagyja el a járművet és húzódjon a szalagkorláton kívülre! Sajnos ennek  a szabálynak az elmulasztása miatt is történtek már halálos balesetek.

- További fontos tanács a téli időszakban, hogy mindig megtankolt autóval hajtsanak fel a sztrádára, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag.

- Legalább ilyen fontos, hogy aki hosszabb úton közlekedik egy takarót készítsen be az autójába, ami szintén hasznos lehet a nagy hidegben történő várakozásnál.

- Az autópályán - torlódások esetén - kiemelten kell figyelni arra, hogy középen biztosítsák az úgynevezett vészsávot, valamint szabadon hagyják a leállósávot is!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az év hátralévő időszakában is a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság!

Forrás: police.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×