Illatos csirke medvehagymával

Illatos csirke medvehagymával

A medvehagymás receptjeim folytatódnak, a zöld kis leveleket nem nagy ördöngösség használni. Van azonban még egy tippem, mivel dobjuk fel a diétás fogásunkat.

Sokan szeretjük az igazi rizottót, aminek a jó fehérbor adja a végső ízvilágát, a borban főtt körtekompót is mennyei, a vörösboros csokoládékrémekről már nem is beszélve. Hogy mi ezekben a közös? Bizony, a bor. Arra gondoltam, tegyük egy kicsit izgalmasabbá, egészen pontosan, illatosabbá ezt a fogást. Kiváló fűszerünk a bor, mert a zsírokkal, textúrákkal, ha találkozik, olyan mértékben kerekíti ki az ízeket és hozza ki az elbújt zamatokat, amire kevés alapanyagunk képes. Aki első alkalommal használja, az csupán 0,5 dl használjon, bármibe is teszi, hogy barátkozzon az ízével és viselkedésével. A legfontosabb tudnivalók a használatához, hogy kb. 80 fokon párolog el belőle az alkohol, minél szélesebb a serpenyőnk, tepsink, annál hamarabb, kb. 10-30 másodperc alatt történik mindez. A főzés utolsó szakaszában, amikor már majdnem minden puha – több kivétellel ugyan -, de leginkább ekkor adjuk az ételekhez. A nagyon testes borokból kissé nehezebben párolog, de ezeket hosszabb ideig is főzzük, mint egy pörköltet vagy egy krémet. Most egy medvehagymás túróval töltött csirkemellet készítettem tepsiben, sült burgonyával és almával és az utolsó 15 percben borral adtam meg a tepsis ételem koronáját. Egészen más lett, főként 1-2 praktikától, amit a receptleírásban olvashatsz.

 

 

Bevásárló lista (2 főre):

2 db csont nélküli csirkemell (2 db fél)

150 g zsírszegény túró

1 db tojás

5-6 levél medvehagyma

3-4 ek olívaolaj

500 g burgonya (rózsa)

3 db alma

100 ml fehér, száraz bor

Eszköz: tepsi, sütő, alufólia, sütőpapír

 

Elkészítés:

1. A csirkemelleket majdnem teljesen kettévágom, de valójában csupán csak egy erszényt vágok a túrós tölteléknek. A túrót összekeverem 1 kk tengeri sóval, 1 tojással, aprított medvehagymával és kétfelé osztom. Mindkét csirkemellet alaposan megtöltöm.

2. A krumplikat héjastul megmosom, az almát szintén, de külön tálban, majd felkockázom őket, picit megsózom, 1-1 ek olívaolajjal meglocsolom az almákat, krumplikat is és átforgatom.

3. Egy nagy, klasszikus méretű tepsit kibélelek sütőpapírral, beletöltöm az egyik felébe a krumplit, aláöntök 1 dl vizet, lefedem alufóliával és 180 fokos, előmelegített sütőben 35 percig sütöm.

 

Szarka Zsófi

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×