Illatos pite

Illatos pite

Málna, citrom, alma, vanília és mandula, ezek öten, ha összegyűlnek, hatalmas felfordulást okoznak a konyhában! Nem is csoda, mivel a legillatosabb pite született belőlük, amit valaha kóstoltam!

Nem olyan régóta lakom Győrben, de a piacokat itt is megtaláltam és imádom is őket! Nézelődni, alkudozni, kuncogni a kofákkal, megunhatatlan! Ahogy a barátokkal, ismerősökkel is eszmét cseréltünk, bizony mindenki tesz egy-két kört, nem is az árak miatt, hanem, azt hiszem, a kihívás motivál bennünket. A legjobb ár-érték arányt megtalálni egy céklából,egy birsalmából biztosítja a napi sikerélményt, pedig csak 25 forintot jelent sokszor. Így volt ez most is, a vásárcsarnokban bóklászva nézegettem a gyümölcsöket és a legnagyobb almás stand mellett most sem bírtam elmenni, pedig otthon nem tudok mit kezdeni a rengeteg almával, de megláttam egy „csöcsöset” újfent, ahogy nálunk, felvidéken, a jonatánt nevezik. Muszáj volt ennem egyet és párat hazavinnem, de már annyi almás finomság készült, hogy valami ínyencre vágytam. Az illata fogott meg, hát ebből indultam ki, hogy fokozzuk fel ezt még jobban, ha lehet. Kiválasztottam a legjobban illatozó alapanyag-párjait és összezártam egy vajas, pitetésztába őket, had barátkozzanak. Meg is lett az eredménye, ropogós alj, krémes réteg és gyümölcsös tető, amit majdnem nem sikerült lefotóznom, mert megtalálták a teraszon hűlve. Hogy hogyan? Az illata, igen, az csalogatja oda a szomszédot is!

 

 

Bevásárló lista

3 darab alma (savanykás)

1 csomag málna (15 dkg)

1 evőkanál durvára vágott mandula

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál citromlikőr (elhagyható)

1 csomag pudingpor

4 dl tej

1 csomag vaníliás cukor/édesítőszer

1 üveg málna lekvár (bármilyen ízű megfelel)

 

Tésztához

500g liszt (Bl55)

250 g vaj

csipet só

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál tejföl

2 evőkanál darált mandula

1 tojás sárgája

1 dl tej

 

 

Elkészítés

1 - A tészta hozzávalóival kezdünk: a lisztet elmorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajjal, majd a sóval, mandulával, tojással, tejföllel, tejjel, majd 30 percig hidegen pihentetjük.

2 - A pudingport megfőzzük a 4 dl tejjel és a reszelt citromhéjjal, ha pedig levettük a gázról, akkor belekeverjük a likőrt vagy egy kis citromlét.

3 - A tészta felét tepsi méretűre kinyújtjuk, majd a kihűlt pudinggal megkenjük, arra a lekvárt terítjük, majd a vékonyra felszeletelt alma és végül a málnaszemek jönnek rá.

4 - A tészta másik felét kinyújtjuk, berácsozzuk, ráhelyezzük, lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a durvára tört mandulával.

5 - A süteményt 10 percig hidegen tartjuk (hűtő, terasz)és utána rakjuk az előmelegített, 190 fokos sütőbe 35 percre.

 

 

Langyosan talán a legfinomabb ez is, ahogy minden linzer, a végén porcukrozhatjuk, mivel nem túl édes, inkább savanykás, és ahogy említettem, hihetetlenül illatos. Ajándéknak is tökéletes vagy csupán egy jó kis téli szánkózáshoz.

 

#SzarkaZsófi

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×