Íme az elmúlt 150 év leggyilkosabb időjárási jelenségei

Íme az elmúlt 150 év leggyilkosabb időjárási jelenségei

Összeírta az elmúlt 150 év legtöbb halálos áldozattal járó időjárási jelenségeit - ciklonokat, tornádókat, jégesőket és villámcsapásokat - az ENSZ Meteorológiai Világszervezete.

A legtöbb halálos áldozattal járó ciklon 1970-ben Bangladesben, az akkori Kelet-Pakisztánban sújtott le: 300 ezren haltak meg a Nagy Bhola ciklon miatt. A leghalálosabb tornádó is Bangladesben tombolt: 1989-ben Manikgandzs körzetben 1300 emberrel végzett.

A valaha regisztrált legvégzetesebb jégesőben 246-an vesztették életüket 1988-ban Indiában. Az emberekre narancsméretű jégdarabok hullottak.

A világ legvégzetesebb villámcsapása - amely közvetlenül a legtöbb emberrel végzett - 21 életet oltott ki 1975-ben Zimbabwében. Közvetve azonban egy 1994-es egyiptomi villámcsapás követelte a legtöbb halálos áldozatot: egy súlyos áradással járó viharban három, kerozint és dízelolajat tartalmazó tartályt lobbantott lángra. A tartályok vasúti síneken álltak, egy árhullám azonban elragadta őket, és az égő benzint a víztömeg egy falura borította, 469 ember halálát okozva.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a sok halálos áldozattal járó katasztrófákból fontos levonni a tanulságokat, hogy a jövőben meg lehessen előzni a hasonló szerencsétlenségeket.

MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×