Ismét kinyitja öt templomának kapuit a világ leghosszabb utcája

Ismét kinyitja öt templomának kapuit a világ leghosszabb utcája

Május 9–13-ig 14. alkalommal rendezik meg Győrben az Öt Templom Fesztivált. A programra nemcsak a régióból, hanem határainkon túlról is várnak fellépő művészeket és érdeklődőket a szervezők.

Az Öt Templom Fesztiválról az európai fesztiválszakma is elismerően beszél, hiszen két éve, Magyarországon egyedülálló módon nyerte el az Európai Fesztiválminősítési program, az EFFE Laureate kitüntető elismerését.

Május 9. és 13. között koncertek, színházi és bábszínházi produkciók, vallás- és helytörténeti előadások, vezetett tematikus séták, képzőművészeti kiállítások, szakrális programok követik egymást. A program a hitről és az elfogadásról szól, párbeszédről kultúrák és vallások között.

A hivatalos fesztivál lineup május 9-én tárlatvezetéssel indul. 14 órakor a Győri Zsidó Hitközség Vallás- és Helytörténeti kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Menházban. Ezen a napon nyílik majd Jahoda Maja Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész tárlata is a zsinagóga téli templom karzatán. Az első napot Kollár Klemencz László és kamarazenekarának koncertje zárja a Kossuth utcai református templomban.

 

 

Természetesen idén sem maradnak ki a túrák és a séták a városrészben, Öt Templom Túrára és Újvárosi sétára több alkalommal is várják az érdeklődőket. Május 10-én 18 órakor Borbély Sándor különleges előadása, a Petőfi Sándor: az apostol 1848–2019 címmel hívja időutazásra a nézőket a Menház kamaraszínpadán. Szintén ezen a napon a görögkatolikus templomban egy cseh hegedűművész és egy breton hárfaművész alkotta páros, a Delioù formáció koncertje várja az érdeklődőket.

Több kuriózum is helyett kapott az idei fesztiválprogramban. Ilyen például a május 11-i Katanari (SK): Island Home című darab, amely ötvözi a mesemondást, az objektumszínházat, a bábokat és a pop-up építészetet. Ismét eljön Győrbe az ENEMVÉ produkció, vagyis a Nagy Magyar Versek sorozat. A Várkert Bazár irodalmi programja magyar költők művein keresztül jár körbe egy-egy témát, ezen az estén a magyar irodalom istenes költészetéből válogatnak majd.

Május 12-én Barabás Lőrinc Live Act: Algorhythms lemezbemutató koncertje várja majd az érdeklődőket a Kossuth utcai katolikus templomban, az utolsó napon, május 13-án pedig Háy János: Apa Lánya című darabját is láthatja a győri közönség.

 

 

Természetesen az idei Öt Templom Fesztiválból sem maradnak ki az istentiszteletek, és a rendhagyó vallási együttlétek, ezekről is olvashatnak részletes információkat és ajánlókat az ottemplom.hu weboldalon.

 

(x)

Jegyértékesítés: tixa.hu, Látogatóközpont (Baross Gábor út 21), Fesztiváliroda (Rát Mátyás tér 4.)

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×