Ítéletet hirdetnek a parndorfi ügyben

Ítéletet hirdetnek a parndorfi ügyben

Csütörtökön hirdet ítéletet a 71 ember halálát okozó parndorfi ügyben a Kecskeméti Törvényszék.

Az osztrák autópályán 2015. augusztus 27-én délelőtt egy álló tehergépkocsiban 71 migráns holttestét találták meg. A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap délután elfogtak négy gyanúsítottat. Az embercsempészek előzetes letartóztatását 2015. augusztus 29-én rendelték el.

Emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tavaly májusban emelt vádat 11 férfi ellen.

A parndorfi ügyként elhíresült eset tárgyalását a Kecskeméti Törvényszék 2017. június 21-én kezdte meg. Októberben - a szoros összefüggések miatt - egyesítettek a parndorfi esettel egy másik ügyet, amelyben három férfit vádoltak embercsempészéssel. Így tizennégyre emelkedett a vádlottak száma a büntetőperben.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van.

A vádirat 26 vádpontot, 33 szállítás leírását tartalmazza, amelyek közül a 25. a parndorfi tragédia. E szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között mintegy 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó járműben utazó 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. Az osztrák határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

A szervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 embert zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben az esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

A főügyészség a vádlottakkal szemben bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt fegyházbüntetés és kiutasítás kiszabására tett indítványt. A másodrendű és a távollévő hetedrendű vádlottat a parndorfi ügyet követő, 2015. augusztus 27-én elkövetett szállítás miatt életveszélyt okozó testi sértéssel is vádolja.

Ezen kívül - a vád szerint - a 71 ember halálát okozó első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottal szemben emberölés miatt a főügyészség - a másodrendű vádlott kivételével - életfogytiglan kiszabását kérte.

Valamennyi vádlott védője vitatta, hogy védence bűnszervezet tagjaként követte volna el a terhére rótt bűncselekményeket. Többen is azzal védekeztek, hogy mivel korábban már többször is hasonló módon csempésztek embereket, nem számítottak tragédiára. A másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott védői is azt indítványozták, hogy védencüket emberölés helyett halált okozó közúti veszélyeztetésben mondja ki bűnösnek a bíróság.

A Kecskeméti Törvényszék a parndorfi ügyben 44 tárgyalási napot tartott. A bíróság 9 tanút hallgatott meg, 273 tanú vallomását ismertette és 20 órányi, titkos információgyűjtés során rögzített hanganyagot is lejátszott.

A tárgyalás bolgár, pastu és arab szinkrontolmácsok folyamatos részvételével zajlott.

Az eljárás során a nyomozati szakban több mint 109 millió, a tárgyalási szakban pedig 70 millió forint bűnügyi költség merült fel, amelynek jelentős részét a védői és a tolmácsdíjak tették ki.

 

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×