Itt a büdös bogár invázió!

Itt a büdös bogár invázió!

Egyre terjed a címeres poloska, azaz a büdös bogár Magyarországon, így sajnos Győrben is. Mutatjuk, mit tehetünk ellenük.

Szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva. A vegyszeres irtásuk nem hatékony. Természetes ellenfelük nincs, mivel a poloska is import élelmiszerekkel került az országunkba. A bűzmirigyei miatt pedig a madarak sem fogyasztják. De van pár praktika, amikkel harcolhatunk ellenük.

- Szúnyogháló felszerelése

A szakemberek szerint az egyik leghatékonyabb módszer, ha szúnyoghálót szereltetünk a nyílászárókra. Így szellőztetés közben sem tud bekerülni a lakásba.

- Fokhagymaoldat készítése

Négy teáskanál szárított fokhagymaport kell beletenni fél liter vízbe. Ezzel az oldattal kenjük be az ablakpárkányokat, ajtókereteket.

- Mentaolajjal permetezni

A legtöbben erre a módszerre esküsznek. Fél liter vízbe kell belekeverni a mentaolajat (legalább 10 cseppet). Az oldattal fújjuk be az ablak- és ajtókereteket és azokat a helyeket, ahol szívesen tanyáznak a poloskák. Ha félünk, hogy az olaj foltot hagy, akkor a vízbe tehetünk szárított mentaleveleket is, ekkor azonban használat előtt hagyjuk állni az oldatot. Hatásos lehet az is, ha cserepes mentát helyezünk az ablakokba.

- Csapdát állítani

Töltsünk szappanos vizet egy tálcára, majd világítsuk meg egy olvasólámpával. A poloskák belemásznak és megdöglenek.

- Bepöccinteni egy pohárba

Ha meglátunk egyet, egy pohárba vagy egy tálba készítsünk mosószeres vizet. Egy bot segítségével pöccintsük bele a poloskát ebbe. A víz miatt nem tud majd kimászni. Gyorsan vigyük, és borítsuk a mosdóba. Így nem tud majd bűzt ereszteni.

- A mosószeres oldat is hatásos

Készítsünk mosószeres oldatot egy szórófejes üvegben. Ezzel fújjuk le őket és minden repedést, rést, ahol megbújhatnak.

- Fújjuk le őket hajlakkal

Ezzel a módszerrel azonnal lebénulnak, így anélkül tudjuk őket kidobni, hogy szét kellene lapítani őket. Így nem lesznek büdösek se.

- Helyezzünk ki ragasztócsapdát

A légypapír vagy ragasztócsapda kihelyezése is hatásos lehet, bár egyáltalán nem esztétikus. A rovarok beleragadnak és egy idő után elpusztulnak. Nincs más dolgunk, mint kidobni az egészet a szemetesbe.

 

A problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartóképessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat. Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezzel az alattomos kártevővel.

 

Összeállította: F.G.

fotó. budosbogar.hu

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×