Ízes sertéspörkölt

Ízes sertéspörkölt

Az egyik legegyszerűbbnek tűnő fogás, de mindenkinek sorakozik a fejében egy pár fortély, amitől az övé a legjobb. Elmesélem a mától már nem titkos hozzávalóimat.

Eljött a bográcsos időszak, amikor is a már emlegetett pörköltfőző, halászléfőző, gulyásfőző versenyek majdnem minden fesztiválon megtalálhatók. Kert és fesztivál hiányában sincs kifogás, hiszen bármi megoldható egy erkélyen is, ahogy a képen látható. Több véleménykutatást végeztem már a jó pörkölt alapjáról, de azért mindenki más ízléssel főz. Nálam kialakult egy sor, amiből nem engedek a főzés során. Nyilvánvalóan csak olyan emberek főznek velem, akik a fűszerezési habitusommal egyet értenek, ezért túl nagy csatákat eddig nem vívtam. Íme az elhagyhatatlan kellékei egy szerintem tökéletes sertéspörköltnek: túlzott mennyiségű hagyma, fokhagyma, szalonna, paprika, paradicsom, rozmaring, babérlevél, bor, csontos hús, cukor. Én azt gondolom, hogy ha ezek kellő időben, lepirítva egy pörköltbe kerülnek, nincs más dolgunk csak lassan főzve kivárjuk, hogy elnyerjük a fődíjat.

 

Akár egy erkélyen is elkészíthető!



Bevásárló lista:

1 kg sertés lapocka, comb vegyesen

500 g csontos sertés

100 g füstölt szalonna

1 kg hagyma

1 db paprika

1 db paradicsom

1 kk cukor

1 ek só

1 ek őrölt pirospaprika

1 kk bors

nagy csipet friss rozmaring vagy őrölt késhegynyi

3 db babérlevél

1 ek sertés zsír

4 gerezd fokhagyma

1 kk őrölt kömény

1 dl bor

 


Elkészítés:

1. Nagy méretű fazékban megolvasztom a zsiradékot, megpirítom rajta a kockázott húst és a darabolt csontokat 3-4 perc alatt. Hozzáadom a hagymát, szintén kockázva, és 10 percet pirítom. Ekkor jönnek a fűszerek, amit alaposan elkeverek a zsíros hagymával. Hozzáadom az aprított paprikát, paradicsomot, felöntöm 2 dl vízzel, megsózom és lefedem 1 órára közepes lángon

2. Amikor letelt a 60 perc, átkeverem, felöntöm még vízzel, ha szükséges, mert nagyon elfőtte. Ezután még 30 percig főzöm kis lángon.

3. Leveszem ezt követően a fedőt, felöntöm a borral és 10 percig forralom és tálalom.

4. A tarhonyát szintén pirított, zsíros hagymán lepirítom, felöntöm vízzel vagy húslevessel és puhára főzöm fedő alatt 20 perc alatt.


#SzarkaZsófi

 

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×