Izgalmas ízélmények

Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje ezúttal izgalmas ízpárosításokkal készült olvasóinknak, ha elkészítik, a gasztronómiai élvezet garantált!

Csőben sült rozmaringos camambert pirított dióval és gyömbéres cékla-chutney-val

4 db camambert

néhány szál friss rozmaring

15 dkg dióbél

1 kg cékla

1 dl méz

2-3 ek balzsamecet

fél tk só

1 tk reszelt gyömbér

2-3 nagyobb lilahagyma

(pirítós tálaláshoz)

 

 

A diót száraz serpenyőben átpirítjuk. A camamberteket egyesével alufóliákra helyezzük, tetejükre keresztet vágunk és egy-egy rozmaring ágat, valamint néhány szem pirított diót nyomunk a közepükbe. A fóliákat óvatosan bezárjuk és körülbelül 20 percre 180 fokos sütőbe tesszük.

Amíg sülnek, gyorsan elkészítjük a chutneyt. A hámozott céklákat egy darabka gyömbérrel lereszeljük és az aprított lilahagymával együtt kevés olívaolajon elkezdjük párolni. Mikor már félig megpuhult, hozzáadjuk a sót, a mézet, az ecetet és még néhány percig forraljuk.  A camambert-t pirítóssal és chutney-val tálaljuk.

 

Pulled pork sandwich kovászolt káposztával

1,5 kg sertés lapocka

2 fej hagyma

1 fej fokhagyma

fél l barnasör

fél l marha alaplé

1 ek füstölt pirospaprika

1 tk bors

1 tk cayanne bors

fél tk fahéj

fél tk őrölt szegfűszeg

 

1 fej fehér káposzta

1 csokor kapor

néhány gerezd fokhagyma

1 szelet kovászolt kenyér

só, víz

 

 

A húst enyhén besózzuk, majd az összekevert fűszerekkel alaposan bedörzsöljük.

A hagymákat és a fokhagymát szeletelve a sörös alaplével elkezdjük forralni. 10-15 perc után a hús mellé öntjük (érdemes egy magasabb falú tepsit használni), majd teljesen lefedve 10-12 órát sütjük 130 fokon.

Mikor kész, a húst szálaira tépkedjük. Ha marad alatta még húslé, akkor azt beforralva sűrítjük és a hússal összeforgatjuk.

Félbevágott zsemlét megpirítunk, a szaftos hússal töltjük és a szendvicset kovászolt káposztával kínáljuk.

A kovászolt káposzta hasonlóan készül az uborkához. A káposztát felcsíkozzuk és fokhagymával, kaporral üvegekbe töltjük, meleg sós vízzel felöntjük és kenyérrel a tetején meleg, napos helyre tesszük.

 

Nugátos keksztekercs kakukkfüves málnával

30 dkg zabkeksz

10 dkg sós pirított mandula

1 ek vaj

1 ek nutella

 

Krémhez:

3 ek nutella

3 ek mascarpone

 

30 dkg málna

édesítő

friss kakukkfű ízlés szerint

 

 

A “tésztához” a kekszet ledaráljuk, a durvára zúzott mandulával, a vajjal és az egy ek. nutellával alaposan összedolgozzuk, majd egy alufóliára vagy folpackra lapítjuk és hideg helyre tesszük. A maradék nutellát a mascarponéval összekeverjük és a lehűlt tésztára kenjük, majd az egészet óvatosan feltekerjük és ismét hideg helyre tesszük.

A málnát elkezdjük forralni, beleteszünk édesítőt vagy cukrot és kakukkfüvet ízlés szerint. A lehűlt tekercset felszeleteljük és a forró kakukkfüves málnával tálaljuk.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×