Elfogták a franciaországi gázolót

Elfogták a franciaországi gázolót

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán. Egy névtelenül nyilatkozó igazságügyi illetékes a férfit algériai állampolgárként azonosította, aki törvényesen tartózkodott Franciaország területén.

 

21:20:

Letartóztatták a támadással gyanúsított személyt a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán - mondta a miniszterelnök a parlamentben a képviselőknek.

A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter a kórházban újságírók előtt szintén határozottan kijelentette, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset.

A sötét színű jármű - szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW - elhajtott a helyszínről. Az ügyészség terrorellenes részlege nagy erőkkel megindította a nyomozást, és a gyanúsítottat lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán. Annyit közöltek róla, hogy 1980-ban született. Fegyvert nem találtak nála, de ellenállt a letartóztatásnak.

A gyanúsított algériai állampolgár, és törvényesen tartózkodik Franciaországban - közölte egy névtelenül nyilatkozó igazságügyi tisztségviselő. Nyomozók átkutatták a Le Parisien című francia napilap által Hamou B.-ként azonosított férfi és ismerősei lakását.

A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltévedt lövedék eltalált egy rendőrt is.

09:50:

A sötét színű jármű - szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW - elhajtott a helyszínről. A hatóságok elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és nagy erőkkel keresik az elkövetőt. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik - mondta egy rendőrségi forrás.

Az a fejlemény, hogy az ügyészség terrorellenes részlege vette át a nyomozást, azt jelzi, hogy a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet.

A francia főváros északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. "Minden kétséget kizáróan szándékos támadásról van szó" - mondta Patrick Balkany.

Florence Parly védelmi miniszter azt közölte, hogy a katonák közül hárman sérültek meg súlyosabban, de állapotuk nem életveszélyes.

MTI

Kép: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×