Jelentős árcsökkenés jöhet a haltermékek piacán

Jelentős árcsökkenés jöhet a haltermékek piacán

A halhús áfájának várható csökkenése 15 százalékos ármérséklődést hozhat a haltermékek piacán, a fogyasztásnövekedés pedig 10-15 százalékos lehet - mondta a pénteki Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

 

Az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon 6,5 kilogramm, ami a rendszerváltáskori 2,8 kilogrammhoz képest jelentős növekedés, viszont messze elmarad a 24 kilós európai uniós átlagtól, nem is szólva a déli tengeri országokra jellemző 40-50 kilogrammtól.

Kedvezhet a magyar haltenyésztés fejlődésének, hogy az EU-ban a tengeri halászattal szemben prioritást élvez az akvakultúra. A magyar haltenyésztést Európában is jegyzik: afrikai törpeharcsából például a kontinensen az első számú termelő Magyarország, míg pontytenyésztésben a harmadik.

A termelés ugyanakkor 15-17 ezer tonna között stagnál, külkereskedelemben pedig - a 2015-ös 3020 tonna export mellett 175 tonna importot felmutató pontyágazaton kívül - jelentős túlsúlyban van a behozatal - olvasható a Világgazdaságban.

Fotó: Élelmiszer Online

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×