Jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

Jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

Az elmúlt hétvégén két esetben is riasztották szén-monoxiddal kapcsolatos esetekhez megyénk tűzoltóit.

Szombaton éjszaka rosszullétre panaszkodott egy lakó Bőnyön a Szőlőhegy utcában. A mentők után a győri tűzoltókat is a helyszínre riasztották, akik a cserépkályha közelében kimutatták a mérgező gázt az ingatlanban. Felhívták a tulajdonos figyelmét a kémény felülvizsgálatára. A lakót kivizsgálásra kórházba szállították.

Vasárnap este Sopronban a Kitaibel Pál utca egyik társasházi lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A lakók nem panaszkodtak rosszullétre, de elhagyták a lakást. A soproni hivatásos tűzoltók, majd a gázszolgáltató szakembere is megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt mért a fürdőszobában a kombi gázkazán közelében. A gázszolgáltató kizárta a lakást a szolgáltatásból, a készülék felülvizsgálatáig. Mivel így fűtetlen maradt az ingatlan, a család ideiglenes rokonokhoz költözött.

A fenti két eset is jól mutatja, hogy szilárd tüzelés esetén és gázzal való fűtéskor is kerülhet szén-monoxid a levegőbe.

A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Felhívjuk a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására. A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt!

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid érzékelő beszerzését, de emellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

 

forrás: Katasztrófavédelem

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×