„Jobbra húználak a Tinderen”

„Jobbra húználak a Tinderen”

Vajon mennyi esélye van a mindennapok mókuskerekében egy elvált, fiatal, kétgyermekes édesanyának arra, hogy – otthonról, a szórakozási lehetőségeket kedv és idő hiányában nem kihasználva – újra párt találjon magának?

Sokakban félelmet kelt és bizalmatlanul állnak az online társkereséshez, azonban többek között az egyedülálló szülők esetében kézenfekvő megoldás lehet például a népszerű Tinder ismerkedéshez. Az alkalmazás rettentően egyszerűen működik: több kép tölthető fel magunkról, majd kiválasztható, hogy milyen életkori és távolsági tartományban keressük a potenciális jelölteket. Ha valaki nem tetszik, akkor az illetőt balra, ha pedig tetszik, jobbra húzzuk. A kölcsönösség az egyik legnagyobb előnye az alkalmazásnak, hiszen ha a számunkra szimpatikus egyén szintén jobbra húzza profilunkat, akkor máris „párba” állunk vele, és kezdetét veheti a beszélgetés.

 

„Arra buzdítok mindenkit, hogy tekintsen lehetőségként a Tinderre, amely segít az egymásra találásban, de minél előbb egy személyes találkozón is ismerje meg kiszemeltjét” – mondta lapunknak Heller Csilla pszichológus.

Elsősorban a fiatal felnőttek – az Y és Z generáció tagjai – körében elterjedt az online ismerkedés, amely a személyes kommunikációval szemben egyre inkább teret hódít magának.

„A szakirodalom és a szakmai tapasztalatom is azt igazolja, hogy manapság sokkal inkább szorongást kelt a párt keresőkben a személyes kapcsolatteremtés, mint a laza keretek között folytatható csetelés. Biztonságosabb egy látszólagos anonimitás; egy fénykép, illetve egy profil mögé bújni, ahol általában feljavított önmagunkat mutatjuk be, és a számítógép képernyője előtt, vagy a telefonunkkal a kezünkben fel vagyunk vértezve a személyes visszautasítás kudarca ellen. A Tinder egyik előnye, hogy úgy bonyolódhatunk beszélgetésbe a számunkra szimpatikus jelölttel, hogy már mi is kaptunk tőle egy pozitív visszajelzést” – mutat rá a pszichológus.

Többen kétkedve – barátok unszolására – vágnak neki a jelöltek nézegetésének. „Nekem az első ’párom’ perceken belül jött. Ám amikor a fiatalember megtudta, hogy van két gyermekem, gyorsan rövidre zárta a csetelést” – mondta el érdeklődésünkre Bianka, aki félénken vágott bele az ismerkedésbe. Hamar érkezett az igazi feketeleves: „két olyan férfi küldött üzenetet, akik kizárólag testi kapcsolatot kerestek, mindezt kétmondatos felvezetés után” – tette hozzá.

Az online ismerkedés nagyon ingoványos terep, könnyedsége mellett veszélyeket is rejt. Legtöbbször a másikról – a szerzett részinformációk alapján – egy idealizált képet látunk, amit a vágyainkkal, vagy épp a félelmeinkkel egészítünk ki. Mindkét részről pozitív énbemutatás történik, amely a személyes találkozás hiányában megakadályozza, hogy betekintést engedjünk valódi személyiségünkbe.

„Sikerült egy apukával is párba kerülnöm. Örültem, hiszen talán nála nem indulok hátránnyal a gyermekeim miatt. Itt viszont nagyon hamar elhalt a beszélgetés, egyhangúvá vált, ugyanis a férfi a külsőségekre hajtott, így bizalmatlan lettem vele szemben” – árulta el Bianka.

„A személyes találkozó alkalmával árulkodó lehet a testbeszéd, a mimika, hogy miként veszi fel a szemkontaktust, és hogyan kommunikál élőszóban a partner – mindez pedig a képernyőről nem derülhet ki. A hetekig, akár hónapokig tartó csetelés alatt körvonalazódhat ugyan, hogy mennyire összeillőek, hasonlóak vagyunk, de csakis egy randevú alkalmával tudhatjuk meg, hogy megvan-e az a bizonyos szikra, amely egy párkapcsolat kialakulásához elengedhetetlen” – hangsúlyozza Heller Csilla.

Bianka elmondta, hogy a csalódások hatására már többször is gondolkodott rajta, hogy felhagy az efféle ismerkedéssel. „Ha valakinek jönnie kell az életemben, akkor majd úgyis rám talál valahogy”. Egy újabb esélyt mégis adott a dolognak, ugyanis egy olyan beszélgetésben találta magát, amely minden várakozását felülmúlta. „Követték egymást az üzenetek, pár nap után pedig már mindketten úgy éreztük, mintha régóta ismernénk egymást. Az egy hétig tartó csetelés után pedig sor került az első randevúra, amit aztán sok-sok romantikus találka követett. Mindez egy jobbra húzással kezdődött” – vallott őszintén.

 

 

Horváth-Simon Barbara
Fotó: Gy.P.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×